Úhor na kaparách

Fedor Malík, 20. júna 2017 o 04:00

Jožka Valihrach, môj priateľ z moravského Krumvířu, je veľký človek. Prototyp Muchovej Slovanskej epopeje.



Široká duša, dobráčisko a obdivuhodný pracant. Navyše i skvelý vinár. Trojnásobný český vinár roka. Jeho vína nemajú páru široko–ďaleko.

Z práce však neprežiješ. I Jožka má záľuby. Chová čierne býky a je i vášnivý rybár. Neďaleko svojho domova vlastní sedemhektárový rybník. Plávajú v ňom jedince od výmyslu sveta. I pytliaci tam majú raj. Pred rokmi do rybníka s divným menom Balaton nasadil i úhory. Úhor je nevídaná a chutná ryba...

Minulú sobotu som sa cestou z Brna uňho zastavil. Vytiahol mi z vody zopár tmavých krásavcov a pripomenul, že si ich musím pripraviť k nedeľnému obedu. A tak sa i stalo... Úhor sa pripravuje ľahko. Nemá kosti, je však dosť mastný. Tá jeho čierna koža však tak trochu odrádza. Mäso je neutrálne a je potrebné ho „osviežiť“...

Pripravil som úhora na kaparách. Na kilo rybaciny potrebujete dve veľké cibule, sto gramov masla, jednu malú smotanu, dva citróny, malé balenie kapár, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. Úhora očistite, stiahnite mu kožu a pokrájajte ho na kúsky špekáčikovej veľkosti. Cibuľu na panvici osmažte, premiestnite na ňu úhora a pridajte smotanu, kapary, citrónovú šťavu a kôru, soľ i korenie. Ryba sa za pár minút „poddá“ a bude vám iste chutiť. Dobrú chuť, labužníci!
Komentáre k článku:

Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist