Foto: Pravda - Robert Hüttner
Dobré tipy mi nedávno poskytol môj priateľ Petr, prevádzkar reštaurácie Dvůr pod starýma horama v moravských Boršiciach. Slovácke „bramborové slížky se zelím“ si pripravíme niekedy inokedy. Dnes máme na programe dňa inú tamojšiu fašiangovo-zimnú špecialitu, uzené s trnkovou „máčkou“. Uzené je údené, trnková je slivková a omáčka je po slovácky máčka. Poďme teda na to...
Cez noc dáme do dvoch väčších pohárov vylúhovať 300 g sušených sliviek a 100 g sušených hríbov. Najlepšie svojich. Ráno si pospíme a začneme variť po deviatej. V jednom hrnci buble údená krkovička, v druhom si pripravíme slivkovú omáčku. Zásmažku, trochu vývaru, štvrť litra kyslej smotany a slivky i hríby spolu rozmixujeme. Hustú omáčku potom prepasírujeme, varom zahustíme a dochutíme. Podávame s plátkami ešte horúcej krkovičky.
Nuž a prílohu si vymyslíme... V čaši máme naliate červené. Rozhodne nie mladé. Ten mok musí byť hutný, vyzretý a perzistentný. Najlepšie tak 2-, 3-ročný orešanský portugal alebo ešte staršia skalická frankovka. Bude to „pasovať“, v oboch mokoch sú totiž i sušené slivky...
Sa kuknem na tie bramborove slizky se zelim.