Tom Kha, ramen, pho aj ostrokyslá:
Tipy, ako sa dajú obľúbené ázijské polievky chutne uvariť aj doma

Veronika Lucáková, dnes 06:00     7 minút čítania

V obľúbenej reštaurácii sú výborné, ale ak investujete do kvalitných základných surovín a ázijských dochucovadiel, možno ich budete variť už len vo vlastnej kuchyni.



Foto: Shutterstock

Ázijské polievky si v posledných rokoch získali veľkú popularitu. Či už je to vynikajúci ramen z Japonska, voňavá vietnamská pho, thajské Tom Kha alebo lahodná ostrokyslá polievka z Číny, všetky tieto polievky majú jedno spoločné – sú plné chutí a ľahko prispôsobiteľné pre domáce varenie.

Ikonický ramen z Japonska

Ramen je tradičná japonská polievka, ktorá má korene v čínskej kuchyni. V Japonsku sa ramen stal ikonickým jedlom a existujú stovky rôznych verzií. Základom je vývar a ramenové rezance, ku ktorým sa pridávajú rôzne ingrediencie ako mäso, vajíčko, zelenina a koreniny.

Domáca príprava ramenu môže byť jednoduchá, ak použijete kvalitné suroviny a vývar. Základom je buď mäsový alebo zeleninový vývar, no na rýchlu verziu môžete použiť aj už hotový vývar z obchodu.

Suroviny:
1 l mäsového alebo zeleninového vývaru, 200 g pšeničných rezancov na ramen, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL miso pasty, 1 vajce uvarené namäkko, 100 g vareného kuracieho mäsa alebo tofu, jarná cibuľka a sezamové semienka na ozdobu

Priveďte vývar do varu, pridajte sójovú omáčku a miso pastu. V inom hrnci uvarte ramenové rezance podľa návodu na obale. Rezance vložte do misky, zalejte vývarom a pridajte na plátky nakrájané uvarené kuracie mäso alebo tofu.
Na vrch pridajte namäkko uvarené vajíčko rozkrojené na polovicu, a posypte nasekanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. Podávajte horúce.

Pho, vietnamská klasika

Pho pochádza z Vietnamu a je to voňavá polievka z mäsového vývaru s ryžovými rezancami a čerstvými bylinkami. Najčastejšie sa podáva s hovädzím mäsom (pho bo) alebo kuracím mäsom (pho ga). Pho je veľmi populárna v celej juhovýchodnej Ázii, ale získala si srdcia ľudí aj po celom svete.



Foto: Shutterstock

Základom je silný vývar z kostí, ktorý sa tradične varí dlhé hodiny, ale môžete ho zjednodušiť a pripraviť rýchlu verziu doma.

Suroviny:
1 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru, 200 g ryžových rezancov, 200 g hovädzieho alebo kuracieho mäsa (natenko nakrájaného), 1 cibuľa nakrájaná na plátky, trošku zázvoru nakrájaného na plátky, čerstvá koriandrová vňať, vietnamská alebo thajská bazalka a mäta, limetka a papričky čili, sójová omáčka a rybia omáčka

Priveďte vývar do varu a pridajte plátky zázvoru a cibuľu. Varte približne 10-15 minút, aby sa chute prepojili. Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale.
Hovädzie mäso vložte do misky a zalejte horúcim vývarom – ten mäso jemne uvarí. Pridajte uvarené ryžové rezance, čerstvé bylinky, limetkovú šťavu a podľa chuti sójovú alebo rybiu omáčku. Podávajte s čili papričkami a nasekanými čerstvými bylinkami.

Čínska ostrokyslá polievka

Má svoje korene v čínskej kuchyni, kde sa podáva ako predjedlo alebo ľahké hlavné jedlo. Kombinuje kyslosť z octu a pikantnosť z korenia, pričom obsahuje rôzne ingrediencie, ako sú huby, bambusové výhonky a tofu.

Je rýchla a jednoduchá na prípravu, najmä ak máte po ruke základné ázijské ingrediencie, ako je sójová omáčka, ryžový ocot a kukuričný škrob.



Foto: Shutterstock

Suroviny:
1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru, 200 g tofu alebo kuracieho mäsa nakrájaného na veľmi malé kocky, 1 PL sójovej omáčky, 2 PL ryžového octu, 1 PL kukuričného škrobu (zmiešaného s trochou vody), 1 vajce, 50 g húb (shiitake alebo iné), 50 g bambusových výhonkov, čili na dochutenie

Priveďte vývar do varu a pridajte tofu, huby a bambusové výhonky. Varte asi 5-7 minút. Pridajte sójovú omáčku, ocot a mleté korenie alebo čili podľa chuti.
Postupne vmiešajte kukuričný škrob na zahustenie polievky. Rozšľahané vajce pomaly nalejte do polievky, aby sa vytvorili jemné „vajíčkové prúžky“. Podávajte horúce, môžete posypať jarnou cibuľkou alebo koriandrovou vňaťou.

Jedinečná thajská Tom Kha

Tom Kha je tradičná thajská polievka, ktorá sa vyznačuje jedinečnou kombináciou kokosového mlieka, citrusových tónov z citrónovej trávy a pikantného zázvoru. Jej plná a zároveň jemná chuť z nej robí obľúbený pokrm medzi milovníkmi ázijskej kuchyne po celom svete.

Táto krémová polievka sa zvyčajne pripravuje s kuracím mäsom (Tom Kha Gai), ale často sa varia aj verzie s krevetami, tofu či dokonca hubami. Jej názov v preklade znamená "polievka s galangalom", pričom galangal je aromatický koreň podobný zázvoru, ktorý jej dodáva charakteristickú chuť.



Foto: Shutterstock

Hoci Tom Kha môže pôsobiť ako zložité jedlo, dá sa pripraviť aj doma, ak máte po ruke niekoľko základných ázijských ingrediencií, ako sú kokosové mlieko, citrónová tráva a galangal alebo zázvor. Nasledujúci recept na Tom Kha Gai (s kuracím mäsom) je jednoduchá verzia tejto polievky, ktorá zachováva autentickú chuť, no dá sa zvládnuť aj v domácich podmienkach.

Suroviny:
1 l kuracieho vývaru, 500 ml kokosového mlieka, 300 g kuracích pŕs nakrájaných na tenké plátky, 3 ks citrónovej trávy, 4-5 plátkov galangalu alebo zázvoru, 4-5 listov kafírovej limetky, 200 g húb (napríklad šampiňóny), 2-3 PL rybacej omáčky, 2-3 PL limetkovej šťavy, 1-2 ČL čili pasty (podľa chuti), čerstvá koriandrová vňať

V hrnci priveďte kurací vývar do varu a pridajte nakrájané plátky galangalu alebo zázvoru, citrónovú trávu a listy kafírovej limetky. Varte približne 5-7 minút, aby sa chute uvoľnili.
Pridajte kokosové mlieko a nechajte jemne prevariť. Do polievky pridajte kuracie mäso a huby. Varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne, čo trvá približne 5-8 minút.
Polievku ochuťte rybacou omáčkou, limetkovou šťavou a podľa chuti pridajte čili pastu. Po dovarení ozdobte čerstvým koriandrom. Polievku môžete podávať samotnú alebo s jazmínovou ryžou.



ANKETA: Chodíte do reštaurácií na ázijské polievky?

65,2%



34,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist