Fedor Malík:
Tofu v šaláte

Fedor Malík, 31. mája 2010     2 minúty čítania

Nedávno sa ozvali z akadémie vied. Že vraj úspešne obhájili medzinárodný projekt a záverečné sedenie budú mať v Bratislave.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Či by som vraj neurobil voči nim ústretový krok a nezorganizoval pre nich degustáciu našich vín. Nezaváhal som. Rád komunikujem s cudzinou a napokon i malíkovské vína sa za posledné roky zlepšili.

Navrhol som im i drobné občerstvenie. Môj návrh prijali. Upozornili ma však, že polovica vedcov bude z Izraela. Dokonca dvaja profesori sú ortodoxní židia. Bola to pre mňa výzva. Výzva, s ktorou som nemal problém.
Pozri recepty na Chutné syrové dobroty Bude kóšer pohostenie. Žiadne mäso, žiadna gastronomická provokácia. Vegetariánska ponuka. Syry, šaláty, ovocie. Slovenské, francúzske, talianske, nemecké, dánske, české syry. Šalát z mladej kapusty, cibuľky svoje poslanie splnili. Maces chutil všetkým.

Vrcholom ponuky boli šaláty. Šalát z mladej kapusty, mladej cibuľky, čiernych olív a strúhanej mladej mrkvičky nemal chyby–chybičky. Nuž a ten druhý bol ešte príťažlivejší. Plátky mäsitých paradajok, štvrtky light–mozzarelly, guľôčky mini mozzarelly, lístky balzaminky a extra panenský olivový olej.

To však nebolo všetko. Trochu som i zaexperimentoval. Do misy tohto talianskeho som zakomponoval i tri hrste kociek údeného tofu. Dostalo to celé úžasný gastronomický šarm. Dokonca i ortodoxný Moshe sa previnil.

K tomu šalátu dal si naliať pohár nášho barikového Rulandského šedého ročníka 2009. Hádam mu to ten najvyšší odpustí. Do pekla sa vraj chodí na peknom koni.



Diskusia k článku

tinca
dobré typy na šalátiky, z kapusty milujem aj mrkva je skvelá, môže byť aj jablko. Ja dávam do šalátov keď zoženiem zeleninové tofu. Aj ten z mozarelly musí byť chutný no a olivy tie môžem aj samé jesť tak ich mám rada.






 



TOPlist