Foto: Pravda
Fedor Malík
Navrhol som im i drobné občerstvenie. Môj návrh prijali. Upozornili ma však, že polovica vedcov bude z Izraela. Dokonca dvaja profesori sú ortodoxní židia. Bola to pre mňa výzva. Výzva, s ktorou som nemal problém.
Pozri recepty na Chutné syrové dobroty Bude kóšer pohostenie. Žiadne mäso, žiadna gastronomická provokácia. Vegetariánska ponuka. Syry, šaláty, ovocie. Slovenské, francúzske, talianske, nemecké, dánske, české syry. Šalát z mladej kapusty, cibuľky svoje poslanie splnili. Maces chutil všetkým.
Vrcholom ponuky boli šaláty. Šalát z mladej kapusty, mladej cibuľky, čiernych olív a strúhanej mladej mrkvičky nemal chyby–chybičky. Nuž a ten druhý bol ešte príťažlivejší. Plátky mäsitých paradajok, štvrtky light–mozzarelly, guľôčky mini mozzarelly, lístky balzaminky a extra panenský olivový olej.
To však nebolo všetko. Trochu som i zaexperimentoval. Do misy tohto talianskeho som zakomponoval i tri hrste kociek údeného tofu. Dostalo to celé úžasný gastronomický šarm. Dokonca i ortodoxný Moshe sa previnil.
K tomu šalátu dal si naliať pohár nášho barikového Rulandského šedého ročníka 2009. Hádam mu to ten najvyšší odpustí. Do pekla sa vraj chodí na peknom koni.
Diskusia k článku