Takto voňajú Vianoce:
Namiešajte si vlastné perníkové korenie a vaše koláčiky budú ešte lahodnejšie

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 12. decembra 2022     2 minúty čítania

Čerstvo pripravené perníkové korenie zabezpečí vašim dobrotám ešte výnimočnejšiu chuť i vôňu.



Foto: Shutterstock

Bez perníkového korenia sa v týchto dňoch veru nezaobídeme. Na rozdiel od kupovaného, je chuť toho domáceho oveľa výraznejšia. Na jeho prípravu využijete elektrický mlynček na kávu, hodí sa mať doma jeden len na mletie cukru a korenín, napríklad ten, čo ste vyradili z prevádzky, pretože ho nahradil nový model.

Ponúkame vám recept na perníkové korenie, ale výhodou domácej výroby je to, že sami rozhodnete o pomere ingrediencií. Niekto má rád viac škorice, iný dáva prednosť anízu či klinčekom... Je to len a len na vás.

Domáce perníkové korenie



Foto: Shutterstock

  • 4 ČL mletej cejlónskej škorice
  • 2 ČL čerstvo zomletých klinčekov
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 ČL mletého badiánu
  • 1/2 ČL mletého kardamómu
  • 1/2 ČL mletej vanilky
  • štipku mletého bieleho korenia


  • Zomleté koreniny zmiešame, dôkladne preosejeme cez sitko a ihneď použijeme napríklad do cesta na medovníčky, alebo akéhokoľvek koláčika, v ktorého recepte sa používa perníkové korenie. Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe, najlepšie je však vždy si pripraviť len toľko korenia, ktoré spotrebujeme.





    Diskusia k článku







     



    TOPlist