Foto: Pravda
Fedor Malík
Kúpil som si ich nedávno v Rakúsku. Desať polkilových balení. Najlepšie vyzerali tie „ Original schwäbische Eierspätzle“. Lákavé balenie, kompletné informácie. Vraj tá najlepšia múka z tvrdej pšenice a štyri vyberané slepačie vajcia.
Štyri vajcia na kilo múky. Teda vo vrecúšku boli vajcia len dve. Sto gramov týchto švábskych rezancov, vyzerajúcich ako pokrútené hliníkové drôty, malo v sebe energiu 1 496 kJ, čo je takmer pätina dennej odporúčanej dávky, 69 g polysacharidov, 2,9 g tukov a 2 g balastných látok... Pozri recepty na Obedy a večere za 3 eurá Poučený chemickým zložením som dal na sporák päť litrov osolenej vody. Po 15 minútach mierneho varu boli špécle hotové. Opláchol som ich vlažnou vodou a premiestnil do misy z modranskej keramiky... nech to trochu vyzerá!
Podávali sa na „iks“ spôsobov... na slano i na sladko. S postrúhaným maslom, „de luxe“– s parmezánom., eidamom, bryndzovým sósom, s orechmi, s makom, tvarohom i krupicou.
Posýpka s osmaženou detskou krupicou, to boli moje spomienky na gastrónomiu starej mamy Mesíkovej. Práve také špécle milujem! Navyše musia byť mierne posolené. K sladkým cestovinám si predsa nemôžem naliať môj suchý minuloročný bouvier...
Špecle máme veľmi radi - a zatiaľ som nemala odvahu pripraviť si "kupenské" :) Jedla som len vo Švajčiarsku, ale mám recept, ktorý je osvedčený - tuším ho idem pridať na Varechu... :)Je jednoduchý - ale moja skúsenosť mi šepká, že práve v jednoduchosti je tá krása...a to platí asi vo všetkom.
Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o vínne tipy na ročník 2009 :)) - samozrejme len slovenské.
Spolužiak má vinotéku, distribuuje vína, tak si s manželom už dlhšiu dobu zakladáme našu malú "vínnu pivničku" a s radoťou ochutnávame. Veľmi sa tešíme na tento ročník :)! Ďakujem!