Superpotravina:
Ako pripraviť brokolicu tak, aby v nej zostalo čo najviac vitamínov?

Jarmila Horváthová, 15. februára 2024     4 minúty čítania

Zelené ružičky sú bombou pre naše zdravie, ale len vtedy, ak prospešné látky nezničíme nešetrnou prípravou. Ako v nej uchovať všetko cenné?



Foto: Shutterstock

Brokolica má v kuchyni všestranné použitie, môžete z nej urobiť, polievku, šalát, zapekať ju, použiť ju ako prílohu. Je nabitá zdraviu prospešnými látkami a keďže obsahuje málo sacharidov, je ideálnou potravinou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu.

Prečo jesť brokolicu?

Je veľa dôvodov, prečo by mala byť brokolica pravidelne na vašom tanieri. Je bohatá na vitamíny C, E, B6, B2 a B1, má protiinfekčný účinok a je aj na čele rebríčka, čo sa týka obsahu kyseliny listovej. Vysoké skóre má aj z hľadiska obsahu železa, vápnika, sodíka, zinku a draslíka. Ako však brokolicu pripraviť tak, aby v nej zostalo čo najviac týchto cenných látok?

Najšetrnejšie v pare

Najšetrnejší spôsob jej prípravy je v pare. Brokolicu treba pred prípravou umyť a rozdeliť na ružičky, ktoré by mali byť približne rovnako veľké, aby sa rovnako uvarili.

Na dno hrnca dajte trocha vody a naň naparovaciu podložku - tá sa nesmie vody dotýkať. Rozložte na ňu ružičky brokolice a varte asi 5-7 minút odkedy voda zovrie.

Ak podložku doma nemáte, môžete vyskúšať nasledujúci spôsob. Do hrnca dajte trochu tuku a niekoľko lyžíc vody, zohrejte ju a počkajte, kým zovrie. Teraz pridajte ružičky brokolice a zakryte pokrievkou. Varte 5-7 minút.

Opekanie na panvici

Brokolicu môžete bez predvárania aj opiecť na panvici s trochou oleja, bude jej stačiť takých 10 minút. Ak ju chcete pripraviť na panvici aj s inou zeleninou, pridajte ju tiež až 10 minút pred koncom opekania, aby veľmi nezmäkla.

Blanšírovaná bude chrumkavá

Ak chcete, aby bola brokolica obzvlášť chrumkavá, najlepšie je ju blanšírovať. Vložte ružičky do vriacej osolenej vody na približne dve minúty. Potom brokolicu sceďte a vložte do misy s ľadovou vodou alebo do vody s kúskami ľadu, ktoré okamžite zastavia proces varenia.



Foto: Shutterstock

Môže sa jesť surová?

Áno, brokolicu môžete bez problémov konzumovať aj surovú – sú z nej výborné šaláty. Najlepšie je nakrájať ju nadrobno, alebo dať do mixéra s nožmi a rozmixovať na "kuskus". Potom už len pridať ďalšie prísady a dresing. Výborne ju dochutí troška nastrúhaného muškátového orieška a skvelo sa k nej hodia rôzne orechy.



Foto: Shutterstock

Spotrebujte aj hlúbik

Veľa ľudí hlúbik brokolice odreže a vyhodí, ale aj ten sa dá jesť. Stačí ho škrabkou zbaviť vrchnej vrstvy, odkrojiť spodok a potom len nakrájať alebo rozmixovať. Ak chcete hlúbik konzumovať tepelne upravený, dajte ho do hrnca o minútu skôr ako ružičky.

Viac o tom, ako v kuchyni zužitkovať aj túto časť brokolice, si môžete prečítať v tomto článku





ANKETA: Využívate v kuchyni aj hlúbik brokolice?

84,3%



15,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist