Foto: Pravda
Fedor Malík
Všetko mala pevne v rukách riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska pani Anka Píchová. Jej dievčatá kmitali a tri desiatky kuchárok sa zvŕtali pri stánkoch s jablkovými dobrotami.
Návštevníci dostali zadarmo tlačené recepty jablkových špecialít. Mnohé z nich poskytli agilné kuchárky a členky Budmerickej izbičky... jablkový chlebík, jablká v župane, jablková roláda, jablkové rezy, jablková fujavica, jablková nutela... strapatá nevesta z jabĺk!
Tak to tu ešte nebolo! Ideme si ju pripraviť. Aby bola poriadne strapatá, potrebujeme: kilo varených zemiakov, kilo jabĺk, 6 vajec, dvadsať deka cukru i hrubej múky, deci smotany, kúsok masla, štipku škorice.
Uvarené zemiaky nastrúhame, posypeme múkou a vytvoríme z nich mrvenku. Tú dáme na maslom vymastený plech a navrstvíme na ňu na plátky nastrúhané jablká. Poprášime ich škoricou a práškovým cukrom.
Vrstiev môžeme dať niekoľko. Vrchnú, zásadne mrvenkovú, ešte pokvapkáme maslom a dáme do rúry zapiecť. Rozpečenú „nevestu“ po polhodine zalejeme ešte rozšľahanými vajíčkami so smotanou.
Diskusia k článku