Fedor Malík:
Strapatá nevesta

Fedor Malík, 19. novembra 2009     2 minúty čítania

Jablkové hodovanie pod Malými Karpatmi zapustilo už svoje korene.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Po úspešnom vlaňajšom predstavení sa konalo i tohto roku. Stovky návštevníkov sa opäť zišli na nádvorí vinárskeho zámočka v Modre. Koštovali sa jablkové špeciality a popíjalo sa mladé víno ročníka 2009.

Všetko mala pevne v rukách riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska pani Anka Píchová. Jej dievčatá kmitali a tri desiatky kuchárok sa zvŕtali pri stánkoch s jablkovými dobrotami.

Návštevníci dostali zadarmo tlačené recepty jablkových špecialít. Mnohé z nich poskytli agilné kuchárky a členky Budmerickej izbičky... jablkový chlebík, jablká v župane, jablková roláda, jablkové rezy, jablková fujavica, jablková nutela... strapatá nevesta z jabĺk!

Tak to tu ešte nebolo! Ideme si ju pripraviť. Aby bola poriadne strapatá, potrebujeme: kilo varených zemiakov, kilo jabĺk, 6 vajec, dvadsať deka cukru i hrubej múky, deci smotany, kúsok masla, štipku škorice.

Uvarené zemiaky nastrúhame, posypeme múkou a vytvoríme z nich mrvenku. Tú dáme na maslom vymastený plech a navrstvíme na ňu na plátky nastrúhané jablká. Poprášime ich škoricou a práškovým cukrom.

Vrstiev môžeme dať niekoľko. Vrchnú, zásadne mrvenkovú, ešte pokvapkáme maslom a dáme do rúry zapiecť. Rozpečenú „nevestu“ po polhodine zalejeme ešte rozšľahanými vajíčkami so smotanou.




Diskusia k článku

zela
Môže to byť dobré,ako všetky koláče a zákusky.Robím niečo podobné,jablkové,ale bez zemiakov.1kg jabĺk postrúham,na plech položím alobal,na alobal jablká,jablká posypem 1sáčkomvanilkového cukru a 1 sáčkom škoricového cukru.Vymiešam 5 vajec s 5 lyžicami cukru a pridám 5 lyžíc polohrubej múky.Vylejem na jablká,dám piecť.Krém - pol litra mlieka,1zlatý klas,trocha cukru -varím a po uvarení pudingu dám do krému 1 maslo a rum.Po upečení ,chladné vylejem na jablkový múčnik.






 



TOPlist