Štedrá večera:
Mdlé huby, smrad ako v Carihrade, kapor bez chuti. S týmito trikmi bude všetko chutnejšie a voňavejšie

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ak si vezmete k srdcu našich pár praktických tipov, žiadny debakel vám pri príprave zajtrajšieho sviatočného menu nehrozí.



Foto: Shutterstock

1. Huby do kapustnice: Jemné prebudenie

Sušené huby sú neodmysliteľnou súčasťou dobrej kapustnice. Mnohí ich však namáčajú rýchlo a nesprávne – napríklad zalievaním vriacou vodou alebo pridaním sušených húb priamo do variacej sa kapustnice. Horúca voda však huby poškodí, zbaví ich arómy a často zostanú tvrdé v strede, zatiaľ čo povrch zmäkne na blato.



Foto: Shutterstock

Hubám by sme mali dopriať jemné prebudenie. Ich intenzívna vôňa a štruktúra sa totiž ukáže naplno až po pomalom a šetrnom namáčaní. Pred samotným varením huby opláchnite studenou vodou, aby ste odstránili drobné nečistoty. Namočte ich do studenej alebo vlažnej vody – ideálne tak, aby boli úplne ponorené a nechajte odležať pokojne aj cez noc. Táto pomalá hydratácia im umožní postupne obnoviť pružnosť a chuť bez straty arómy.

Vodu, v ktorej sa huby namáčali, určite nevylievajte. Vďaka svojej intenzívnej vôni a chuti je perfektným dochucovadlom do kapustnice či iných polievok, omáčok alebo rizota. Stačí ju precediť cez sitko či gázu, aby ste odstránili zvyšky nečistôt, a potom ju primiešať do jedla.

2. Kapustnica: Varenie bez zápachu

Niekto si práve Vianoce spája s vôňou varenej kapustnice, ale prenikavá aróma šíriaca sa po celom dome alebo v paneláku od prvého poschodia až po deviate nemusí sedieť každému. Typický zápach vzniká pri tepelnom rozklade látok obsahujúcich síru - čím dlhšie kapustu varíte, tým je intenzívnejší. Na všetko však existuje liek a zápachu sa dá predísť týmito jednoduchými trikmi:



Foto: Shutterstock

Sóda bikarbóna
Pred varením kyslú kapustu nakrájajte a vložte ju na 15–20 minút do studenej vody s lyžičkou soli a sódou bikarbónou. Tento jednoduchý postup neutralizuje látky, ktoré spôsobujú zápach, a zároveň zmäkčí vlákna kapusty, vďaka čomu bude jemnejšia aj chutnejšia.

Ocot a cukor
Do hrnca s kyslou kapustou, ktorá sa už varí, pridajte lyžicu octu a lyžičku cukru. Ocot pomáha neutralizovať vznikajúce pachy a cukor vybalansuje kyslosť.

Bobkový list, jablko, citrón a víno
Pri varení kapusty pridajte do hrnca bobkový list alebo kúsok jablka – pôsobia ako prírodný pohlcovač intenzívnych pachov. Môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy alebo trochu bieleho vína, čo takisto pomôže prekryť typický zápach.

3. Kapor: Nech sa nadýchne

Kapor, ale aj iné ryby, potrebujú pred prípravou svoj čas. Práve tu robia začiatočníci najväčšiu chybu – vyberú podkovičky alebo filety priamo z chladničky a hneď ich začnú obaľovať. Studená ryba sa však správa úplne inak než keď sa zohreje na izbovú teplotu. Nechajte ju preto aspoň 30 minút postáť na kuchynskej linke. Bude sa smažiť rovnomerne, nerozpadne sa a výsledok bude šťavnatejší.



Foto: Shutterstock

Aj vy solíte rybu opatrne, aby ste neprekryli jej chuť? Pravda je taká, že ryba soľ potrebuje, inak pôsobí mdlo a nevýrazne. Ideálne je soliť ju dvakrát. Najprv jemne posoľte samotné filety alebo podkovičky a nechajte ich pár minút odpočinúť. Soľ prenikne dovnútra a ryba sa spevní. Až potom ju obaľte v múke, vajíčku a strúhanke – a tesne pred smažením pridajte malú štipku soli ešte na povrch. Ryba sa pri vyprážaní krásne uzavrie, nebude sa drobiť a chuť bude výraznejšia.





ANKETA: Varíte vianočnú kapustnicu už dnes?

62,5%



37,5%







Diskusia k článku










TOPlist