Šťavnatá lahôdka:
6 otázok a odpovedí o varení údeného mäsa

Redakcia Varecha.sk, 8. apríla 2023     5 minút čítania

Ani vám by sa veľkonočná hostina bez údeného mäsa nerátala? Ako ho správne uvariť, aby bolo šťavnaté a lahodné?



Foto: Shutterstock

Na údenom mäsa je úžasné, že sa môže podávať teplé, ale aj nastudeno. Teplé sa nakrájané na plátky podáva so zemiakovým šalátom či zemiakovou kašou a s kyslou prílohou, ale výborné je aj k rôznym prívarkom.

Studené je skvelým spestrením obložených mís, hodí sa k vajíčkam aj k veľkonočnej hrudke spolu s nakladanou alebo čerstvou zeleninou.



Foto: Shutterstock

Základom ale je, aby ste kúpené údené mäso správne uvarili. Prevedieme vás týmto kuchynským úkonom.

1. Aké mäso kúpiť?

Pred sviatkami sa pulty v obchodoch zaplnia rôznymi typmi údeného mäsa, najčastejšie je to údené rolované bravčové pliecko. Lepšou voľbou je však údená krkovička alebo stehno vcelku.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Mäso býva zvyčajne zabalené vo vákouvom obale alebo v sieťke. Uprednostnite to v sieťke, nakoľko mäso v nej obsahuje menej vody.





ANKETA: Varíte na veľkú noc údené mäso?

94,1%



5,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist