Spevák Juraj Hnilica:
Zamýšľam sa nad tým, čo jem

Nora Krchňáková, TV Varecha, 8. mája 2022     6 minút čítania

Spevák a skladateľ Juraj Hnilica je vegetarián. Čo ho k zmene stravovania viedlo a na čom si rád pochutnáva?



Juraj je vegetarián a v TV Varecha nám pripravil vegánsky plnený chlieb podľa obľúbeného rodinného receptu.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Spevák a skladateľ Juraj Hnilica pochádza z Martina a na hudobnej scéne pôsobí vyše 20 rokov. Bol členom rôznych zoskupení, až v roku 2015 v šou ČeskoSlovensko má talent naštartoval sólovú kariéru. Ľudia si ho pamätajú vďaka úsmevu a silnému posolstvu „Milujem našu Zem“. Dnes má na konte tri štúdiové albumy a aktuálnu novinku PieSen Života.

Ste vegetarián. Kedy a prečo ste sa tak rozhodli?

Po prekonaní tridsiatky som začal inak vnímať fungovanie života. Začala sa mi viac otvárať duchovnejšia cesta a zamýšľal som sa nad tým, čo konzumujem. Preto som sa rozhodol, že nebudem jesť živé bytosti, ktoré neviem, ako žijú a hlavne ako odišli na druhý svet. Verím totiž, že celý stres a život zvieraťa sa prenáša na samotného človeka, ktorý ho konzumuje.

V TV Varecha ste nám pripravili jedlo, ktoré spája rodinu. Kto vás ho naučil piecť? Jete ho spolu všetci naraz?

Ja si ho pamätám z detstva, ako nám ho chystala mamina. Vždy som sa tešil, keď pripravila toto jedlo. Baví ma, keď si spolu sadne celá rodina a každý je z jedného chlebíka a ešte viac, že pri tomto jedle sme sa pokojne mohli aj zašpiniť. Bolo to také milé a pritom intímne, keď je človek sám sebou a nemusí sa hrať na spoločensky vychovaného.

Máte vo vašom pracovnom nasadení čas si variť?

Úprimne, moc nevarím. Väčšinou iba vtedy, keď je moja ženička mimo domu a ja som sám s detičkami. Vtedy ma to veľmi baví a baví to aj deti, lebo sa ich vždy snažím zapájať a robiť z varenia spoločenskú hru. Možno aj to, že veľa nevarím, má vplyv na to, že mám z neho radosť. Beriem ho ako určitú formu umenia.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte a čo jete?

Ja som dosť na sladké, ale v poslednom čase som si veľmi zamiloval indické a ázijské jedlá. Milujem palacinky na rôzne spôsoby, ale celkovo mám rád jednoduchšie chute. Nemám veľmi rád, keď sa kombinuje veľa chutí dohromady. Aktuálne mám taký zvyk, alebo skôr zlozvyk, že všade si dávam čili. Neviem však, či to už nepreháňam.

Ako sa stravujete vy? Muzikanti sa stále premiestňujú. Aké je vaše denné menu?

Kedysi to bolo s mojím stravovaním na cestách horšie. Bagety na benzínkach a tak podobne. Teraz sa vždy snažím vytypovať reštauráciu niekde v blízkosti miesta koncertu, kam sa chodím najesť. Snažím sa žiť zdravo, ako sa len dá. Pravidelná strava musí byť. Ráno vždy začínam jačmeňom a litrom sviežeho teplého čaju. Potom si robím väčšinou ovsenú kašu s tvarohom a so semiačkami. Na obed si objednávam vegánske jedlo a večeru väčšinou nechávam na ženičku a jej prekvapenia.

Ste spevák a skladateľ a práve ste zverejnili novú skladbu PieSen Života. Čo vás inšpiruje pri tvorbe?

Zakladám si na autenticite mojej tvorby. Vždy sa snažím spievať a skladať o aktuálnom prežívaní môjho a spoločenského života. Nová pieseň mi prišla v takých smutnejších časoch, ktoré sa okolo nás odohrávajú. Myslím, že je veľmi dôležité aj vo chvíľach, keď je spoločenský tlak veľký, zachovať si čo najviac pozitívneho ducha a neupadnúť do úplnej depresie. Touto piesňou som chcel ľudí povzbudiť a dodať im nádej na ďalšie dni, keďže, ako sa aj v piesni spieva: „Všetky rany sa časom zhoja.“

Ovplyvňuje to, či ste dobre najedený, kvalitu spevu alebo koncertu?

Úplne. Kedysi, keď som ešte konzumoval mäso a išiel som hrať koncert, tak to bolo veľmi náročné. Zistil som, že čím ľahšie jedlo jem pred koncertom, tým lepšie sa mi hrá a funguje na pódiu. A vlastne aj v živote. Na rozloženie mäsa potrebuje organizmus vynaložiť oveľa viac energie a potom nás veľakrát zbytočne unaví. Teraz konzumujem ľahšie jedlá, prípadne iba polievku, a potom nemám problém dve hodiny hrať, skákať a spievať.

Aké projekty aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Teším sa z toho, že kultúra sa opäť otvorila a že môžem robiť to, čo milujem. Milujem zdieľanie živej energie na koncertoch a vymieňanie energií s publikom. Teraz plánujem hrať čo najviac a užívať si každý jeden koncert. Rád by som pripravil nový album s piesňami, ktoré som zložil za bláznivé obdobie, keď som bol zavretý doma a v štúdiu. Je ich požehnane.


Pozrite si videorecept, ktorý Juraj Hnilica nakrútil v TV Varecha:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist