Fedor Malík:
Špenát, mandle a kucmoch

Fedor Malík, 18. apríla 2019     3 minúty čítania

Dúfajme, že počas veľkonočných sviatkov nám počasie bude priať a bude pohoda. Ani nie tak kvôli nám dospelým, ale kvôli deťom. Veď sú to pre ne tie najkrajšie sviatky jari.



Korbáče ozdobené stužkami a v rukách hompáľajúce sa „výslužky" s vysnívanými dobrotami. Zakvitnutá príroda a pomarančové slnko na modrej oblohe. To našim ratolestiam všetci prajeme. Šibačka to je však i lákavé pohostenie. Bohaté mäsové misy, varená šunka s chrenom, hydinové rolády, obložené chlebíky. To bude hádam na každom veľkonočnom stole.

My dnes však budeme trochu iní. Za štipku fantázie nezaškodí. Pripravíme si dve dobroty. Slanú aj sladkú. Napred to bude listový špenát s praženými mandľami. Listy mladého špenátu krátko povaríme. Potom ich scedíme a premiestnime do studenej vody. Scedíme, osušíme a nakrájame na dvojcentimetrové pásiky. Tie pokvapkáme sójovou omáčkou a premiešame ich. V suchej panvici opražíme potom nasekané mandle, necháme ich vychladnúť a ešte podrvíme. Špenát dávkujeme na malé tanieriky, jemne ho posolíme a posypeme mandľami. Diétne, zdravé, chutné...

Deti budú nad tým pravdepodobne ohŕňať nos. Tu sa treba zariadiť akosi inak. Malým maškrtníkom pripravíme dolnorakúsky „kucmoch". Koštoval som ho nedávno na Južnej Morave. Jeho príprava nedá veľa zabrať... Hrozienkovú vianočku nakrájame na kocky a tie namočíme v mierne osolenom mlieku. Keď mlieko vsiakne, do masy pridáme tri vaječné žĺtky rozmiešané s práškovým cukrom a so štvrtkou masla. Do tejto dobroty pridáme ešte na záver jeden biely jogurt, štvrť kila tvarohu a sneh ušľahaný z troch bielkov. S pripraveným polotovarom narábame opatrne. Keď sa všetko „zviaže", kucmoch premiestnime do jenskej misy a pečieme ho pri 160 – 170 °C do zlata, do chrumkava. Porcie na tanierikoch ozdobíme šľahačkou a nakrájaným ovocím. Bude to chutiť a vašej návšteve, deťom i dospelým, sa nebude chcieť vstávať zo stoličiek....



Diskusia k článku







 



TOPlist