Foto: Pravda - Ivan Majerský
Na jej prípravu potrebujeme jednu statnú sliepku, hodne koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, paštrnák, čierny koreň), nové korenie, bobkový list, čierne korenie a soľ.
Sliepku rozdelíme na polovicu a spolu s nakrájanou zeleninou ju vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vodou. Varíme ju dobrú hodinu. Keď polievka buble, pripravíme si domáce cestoviny. Nie hocaké.
Do kútňačky patria „celestínske“ rezance. Zo 150 gramov polohrubej múky, štvrť litra mlieka, dvoch vajec a soli si pripravíme palacinkové cesto. Usmažené slané palacinky zbavíme prebytočného oleja a potom ich narežeme na tenké rezančeky. Je to „papračka“, stojí to však za to.
Horúcu kútňačku porciujeme na tanier a vkladáme do nej celestínske rezance. Polievka je sýta, voňavá, chutná. Biele slepačie mäsko sa rozpadáva na jazyku a rezance sa kĺžu dolu hrdlom ostošesť. Kútňačka vám iste urobí radosť...
Nikdy som celestinske rezance nejedla, možno raz skúsim. Slepačia lieči prechladnutie, takze aktuálne.