Slováci nehrajú klobáskovú lotériu!

P.R. Servis, 28. decembra 2021     3 minúty čítania

INZERCIA - Vsádzajú na istotu! Riskovať, že vianočná kapustnica nebude taká, ako má byť kvôli klobáske, ktorá im nebude po chuti? To veru nie! Výsledky veľkej celoslovenskej ankety hovoria jasnou rečou.



Foto: Mäspoma

Tradičný slovenský výrobca korenín, dochucovacích a obaľovacích zmesí Mäspoma sa formou ankety podujal zistiť, aký vzťah majú rodáci značky k zabíjačkám. Zapojili sa do nej rovnomerne všetky regióny Slovenska a vyzerá to tak, že na zabíjačku sa oplatí ísť na Oravu, Spiš či Šariš. Ľudia z týchto regiónov tvrdia, že práve u nich je počas tejto tradičnej, rodinnej udalosti najlepšia zábava.

Prečo prasiatka neoslavujú Vianoce?

Až 70 % všetkých zabíjačiek sa na Slovensku robí v období pred vianočnými sviatkami. Po Novom roku a pred Veľkou nocou prasiatko zakáľa už len 23 % Slovákov. Medzi zabíjačkovými špecialitami jednoznačne vedú domáce klobásky! Tento mäsový výrobok je nielen neoddeliteľnou súčasťou tradičnej vianočnej kapustnice, ale aj tradičnej slovenskej zabíjačky. Bez klobások sa nezaobíde až 88 % zabíjačiek.

V tesnom závese sa klobáskami sú jaternice, tlačenka a prekvapivé 4. miesto obsadila huspenina/studenô. Šunky, salámy a špeciálne klobásky typu čorizo si už tiež našli miesto medzi zabíjačkovými výrobkami, no prvenstvo klobások sa prekonáva len veľmi ťažko.



Foto: Mäspoma

Kde neštípe, aspoň štipká!

Slováci sú síce národ temperamentný, no keď príde na klobásky, neprepaľujú. Užívajú si chuť kvalitného mäska, ľúbia, keď klobáska vonia i chutí domácou udiarňou či pár guľôčkami jalovca, ktorý sa pridáva k drevu, na ktorom sa klobásky údia. Na „echt“ štipľavých klobáskach si pochutnáva len niečo okolo 20 % Slovákov. Zato jemne pikantné – to je už iná téma! Takto klobásky chutia až 60 % ľudí na Slovensku.

Aby všetko vyšlo, tak ako má – spoliehajú sa domáci výrobcovia zabíjačkových špecialít na hotové koreninové zmesi a i rôzne pomôcky a doplnky k zabíjačke, ktoré si kupujú v kamenných predajniach. Online nákup na www.klobásky.sk Slováci objavujú len postupne. Medzi najobľúbenejšie zmesi korenia na dochutenie klobás patria jemne pikantné gazdovské zmesi a len niečo okolo 30 % siahne po zmesi na prípravu čabajky.

Či to máte radi tak, onak alebo „tak akurát“, prajeme vám Vianoce plné chuti domácich dobrôt, chuti posedení pri slávnostne prestretom stole a najmä chuti pravej lásky a rodinnej vzájomnosti. Šťastné a veselé!



Foto: Mäspoma

www.maspoma.sk











TOPlist