Fedor Malík:
Slniečková praženica

Fedor Malík, 30. apríla 2009     2 minúty čítania

Láskavá jar sa tohto roku prebudila až počiatkom apríla. Vegetácia meškala a v našich skleníkoch a záhradách ešte nič nerástlo.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Píšem o skleníku a už ho doma nemáme. Rozhodli sme sa ešte počiatkom roka. Zrušili sme ho. Kilo papriky z neho vyšlo na dvadsať eur na kilogram. Namiesto skleníka budeme mať extra barikovú vínnu pivničku... Ani sliepky už nemáme. Vyničili nám ich susedove kuny. Pre dobré vzťahy a lásku k prírode sme ustúpili.

Vajíčka kupujem v Modre na trhu každú sobotu u pani Štefky z Dlhej. Sú čerstvé a žĺtky sú ako letné slniečko. Vonku ešte nič nerastie. Ak samozrejme nerátam pažítku a vňať z minuloročného petržlenu... Navariť typický jarný obed však nebolo také zložité. Musel som zájsť do obchodu. Kúpil som nové zemiačky, ľadový šalát a pár paradajok. Pozri recepty na jarné dobroty Ľadový je oveľa chutnejší ako hlávkový. Stačí ho potrhať, nakrájať doň bielu cibuľu, paradajkové plátky, olivový olej a citrónovú šťavu. Šalát teda už máme. Čo k nemu? Varené zemiačky s petržlenovou vňaťou a maslom. Všetko to vonia jarou, stačí už len v kastróliku si pripraviť praženicu z dvoch–troch vajíčok.

Toľko cholesterolu hádam vstrebáte. Možno aj vďaka bielemu vínu, ktoré si nalejete do čaše. Neviem ako vy, ale ja budem pochlipkávať môj Sahral blanc, vydarené cuvée žitavského soviňónu a modranského otonelu.

Diskusia k článku







TOPlist