Foto: Pravda
Fedor Malík
Vajíčka kupujem v Modre na trhu každú sobotu u pani Štefky z Dlhej. Sú čerstvé a žĺtky sú ako letné slniečko. Vonku ešte nič nerastie. Ak samozrejme nerátam pažítku a vňať z minuloročného petržlenu... Navariť typický jarný obed však nebolo také zložité. Musel som zájsť do obchodu. Kúpil som nové zemiačky, ľadový šalát a pár paradajok. Pozri recepty na jarné dobroty Ľadový je oveľa chutnejší ako hlávkový. Stačí ho potrhať, nakrájať doň bielu cibuľu, paradajkové plátky, olivový olej a citrónovú šťavu. Šalát teda už máme. Čo k nemu? Varené zemiačky s petržlenovou vňaťou a maslom. Všetko to vonia jarou, stačí už len v kastróliku si pripraviť praženicu z dvoch–troch vajíčok.
Toľko cholesterolu hádam vstrebáte. Možno aj vďaka bielemu vínu, ktoré si nalejete do čaše. Neviem ako vy, ale ja budem pochlipkávať môj Sahral blanc, vydarené cuvée žitavského soviňónu a modranského otonelu.
Diskusia k článku