Foto: Shutterstock
1. Pridajte ingrediencie, ktoré cestu pomôžu
Ak chcete, aby boli šišky krásne nadýchané, nájdite si recept, v ktorom sa do cesta dáva kefír, cmar alebo kyslá smotana. Trochu sódovej vody, perlivej minerálky, piva alebo malá kvapka octu urobia cesto tiež nadýchaným.Odporúča sa tiež vždy pridať aj trochu alkoholu, napr. umu. Pri pečení v horúcom tuku sa alkohol odparuje, uniká a pekne pritom cesto nakyprí. Súčasne tým zabraňuje aj nadmernému vstrebávaniu tuku pri vyprážaní šišiek, takže ním nebudú nasiaknuté.
Foto: Shutterstock
2. Nechajte nakysnúť, nedovoľte prekysnúť
Na prípravu kysnutého cesta je vhodnejšie čerstvé droždie než sušené. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, mlieko na kvások i do cesta musí byť vlažné, ideálna teplota je 37 °C. Príliš vysoká teplota kvasinky zabíja, príliš nízka zasa zastavuje ich rast.Múku vždy najprv preosejte, pomôže to nakypreniu cesta a nebudú sa v ňom tvoriť hrudky. V kuchynskom robote mieste cesto aspoň 10–15 minút. Ideálnu konzistenciu cesta spoznáte podľa toho, že sa odlepuje od stien misy a ak ho roztiahnete, cesto by sa malo roztrhnúť pomaly, a nie hneď.
Foto: Shutterstock
Po vymiesení dajte cestu čas, aby nakyslo, misu zakryte čistou utierkou a uložte na teplé miesto, kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Ak však cesto prekysne, šišky nenarastú. Ak sa naopak cestu kysnúť veľmi "nechce", môžete mu pomôcť tak, že ho dáte do rúry vyhriatej na 50 °C a dvierka necháte otvorené.
3. Správne vyprážanie
Naše mamy vyprážali šišky na bravčovej masti, teraz sa často pečú na zmesi oleja a masla, ale aj na prepraženom masle či na kokosovom tuku. Zásada je, že tuku musí byť vždy veľa, šišky v ňom musia doslova plávať.Tuk musí byť rozohriaty, nie však príliš – ideálna teplota je 140–160 °C. Ak olej príliš zohrejete, šišky budú na povrchu rýchlo tmavnúť, cesto vnútri však môže zostať neprepečené.
Foto: Shutterstock
V menšej panvici nikdy nesmažte viac ako dve šišky naraz, v opačnom prípade menej narastú. Najprv ich prikryte, šišky vďaka teplu a pare pekne narastú. Potom ich otočte a už ich nezakrývajte.
Čerstvo upečené šišky dobre osušte na kuchynskom papieri a ak ich chcete pocukrovať, urobte tak až tesne pred podávaním – inak budú vlhké a tuhé.
Diskusia k článku