Fedor Malík:
Silvestrovské vajcia

Fedor Malík, 31. decembra 2024     2 minúty čítania

Neznepokojujte sa, som v poriadku. Nemýlim si veľkonočné sviatky s oslavou spojenou s odchádzajúcim a prichádzajúcim rokom.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Vajcia, také či onaké, sú totiž symbolom kresťanstva. Navyše aj dokonalou potravinou. Bielok je príkladná bielkovina a žĺtok je takmer čistý lecitín.

Sliepky kedysi znášali vajcia najmä v sezóne. Na zimu sa bolo treba pripraviť. Pred stovkami liet sa vajcia dovážali z Číny a prepravovali sa v sudoch s „vápenným mliekom“. Napokon, a to si ešte pamätám, aj naše prastaré matky ich takto konzervovali.

Nuž a vajcia boli k dispozícii v kuchyni aj v prášku. Ešte v roku 1386 bolo vojsko kráľa Karola VI., ktoré sa chystalo napadnúť Anglicko, zásobené podľa rozkazu generála Froissarda nasoleným maslom s vaječnými žĺtkami v prášku!

Vajcia aj dnes miluje väčšina národa. Mám priateľa, skvelého stomatológa, ktorý si dá na raňajky 5-6 „volských očí“. Nielen tie, ale aj omeleta a praženica (u nás „škvarelina“) sú gastronomické zázraky. Zázraky s prídavkom húb, kreviet, špargle, so slaninou, s kuracou pečeňou, so syrom, s cibuľkou, morskými rybami…

Omelety na „robotný“ deň , no aj omelety exkluzívne a drahé. Napríklad omeleta s nastrúhanou bielou či čiernou hľuzovkou. To ozaj stojí za to. A už ani netreba rozmýšľať, čo si dáte naliať do čaše. Nebude to ani mladé, ani barikové biele víno. Ba ani ružové, ani červené, budú to „bublinky“.

To najlepšie ročníkové šampanské, ktoré musí mať povinne na fľaši deklarovaný ročník! A to už nie je, ako bratia Česi vravia, to už nie je „sranda“. Lacná praženica, drahá hľuzovka a predrahá madame Clicquotová. Chcete sa však „ukázať“, no nie? Veď vaša tohtoročná finančná bilancia nebola písaná červeným perom…

Zdravý rok 2025 vám želá váš

F. M.



Diskusia k článku







 



TOPlist