Sviatky sa minuli a naše chladničky sú stále preplnené dobrotami. Do konca roka je už len pár dní a naša „šporovlivosť“ prikazuje všetky zásoby do Silvestra minúť. Nedajbože, aby sme sa na Nový rok prikrmovali „vianočným“ hydinovým a králičím mäsom. Nedopusťme, aby nám v roku 2017 uletelo alebo zutekalo šťastie! Prvého januára by sme mali predsa mať na stole symbol blahobytu. Bravčové. Najlepšie so šošovicovým prívarkom. K blahobytu totiž potrebujeme peniaze. Šošovica, podľa našich starých materí, sú tie zlaté dukáty. A ešte niečo sladké. Najlepšie dlhé makové šúľance. Aby boli veľké klasy na poli...
U nás sme už prejedení. Na Silvestra ani na Nový rok bravčové, šošovica a makové šúľance nebudú. Z prostého dôvodu. Budeme striedmi, budeme pochlipkávať naše šumivé. K tomu šošovica, ani šúľance „nepasujú“...
Na Silvestra ráno kúpim dve chrumkavé bagety, ostrým nožom ich nakrájam na plátky a tie „ošetrím“ na dvojako. Budú jednohubky à la „Miro Petrech“ a budú jednohubky s kaviárom. Tie prvé ma kedysi naučil robiť kráľ našich rizlingov. Bagetu potriem husacou pečienkovou masťou, položím na ňu polovičku pozdĺžne narezanej olomouckej „kvargle“ a vrch ozdobím kaderou čerstvého petržlenu. Čierny kaviár (podľa starých Peržanov „chav – jar“) som nezohnal. Bude náhrada. Červený zo Švédska. Čakal na svoju šancu už niekoľko týždňov v chladničke. Tá novoročná šanca je na programe silvestrovského dňa. Veľa veselosti, priatelia...
Ale chýba k tomu obrazová príloha,
aby sme si mohli aj my "pochutnať :-)
Prajem šťastný nový rok v zdraví
a Vám nech ten humor a optimizmus vydrží !
Vsetko dobre v roku 2017