
Foto: Shutterstock
Rátanie kalorií je jedna z ciest, ako si udržať líniu a zdravie, avšak vyžaduje dôslednosť, váženie potravín a ich zapisovanie. A to nie je pre každého. A pretože jednoduché návody máme radi, prinášame vám jednu šikovnú inšpiráciu.
Vedeli ste, že na odmeranie zdravej, vyváženej porcie bielkovín, sacharidov a tukov vám namiesto kalorických tabuliek stačí len vlastná ruka? Samozrejme, výpočet bude orientačný, ale pre začiatok to môže byť dobrá motivácia, čo poviete?

Foto: Shutterstock
Bielkoviny: Porcia bielkovín na vašom tanieri - plátok mäsa, ryby, vajcia - by mala byť vo veľkosti vašej dlane bez prstov.
Sacharidy: Sacharidy by mali vo vašej porcii tvoriť veľkosť zovretej päste - to je 1 a ½ kopčeka ryže, cestovín alebo 1 veľký zemiak.
Tuky: Posledný článok vášho palca je porcia tuku - olej, maslo alebo orechy.
Zelenina: Množstvo, ktoré sa zmestí do oboch dlaní, by mala tvoriť zelenina.
Ovocie: Ak si pripravujete sladké raňajky, jedna hrsť je množstvo ovocia, ktoré potrebujete.
Tanier ako sprievodca

Foto: Shutterstock
Na jednotlivé zložky vyváženej stravy - bielkoviny, sacharidy a zeleninu si môžete rozdeliť aj tanier:
½ taniera: zelenina (čerstvá, dusená, grilovaná)
¼ taniera: bielkoviny (kuracie mäso, ryby, vajcia, tofu)
¼ taniera: sacharidy (quinoa, zemiaky, ryža, cestoviny)
Diskusia k článku