Fedor Malík:
Semienka, korenie nášho života

Fedor Malík, 17. septembra 2019     3 minúty čítania

Držím v ruke knihu Koreniny vydanú v nakladateľstve Príroda ešte v roku 1983. Listujem v nej, triedim si informácie a hľadám ,,semienka" medzi koreninami. Tie sprevádzajú človeka a jeho kuchyňu vraj už od najstaršej kamennej doby. Ak dobre rátame, tak to bolo pred pol milióna rokmi. Klobúk dole naše božstvá...



Dnes máme už všetko dobre preskúmané a bez korenín sa v kuchyni nepohneme. Neviem, ako vy, ale ja pri sporáku pravidelne pracujem s 20-30 druhmi korenín. Patrí sem aníz, bazalka, bobkový list, cesnak, cibuľa, fenikel, horčica, čili, chren, kapara, klinčeky, kôpor (s veľkým K, milujem ho), kurkuma, ligurček, majorán, muškátový oriešok, nové korenie, pažítka, petržlen, rasca...

Apropo rasca, Carum carvi L. Celá alebo drvená. Mám ju rád, veľmi rád a moji nepriatelia vravia, že si ju dávam aj do makových rezancov. Drvená ide do omáčok, šalátov, do nátierok. Celá do varených aj pečených zemiakov a ako posýpka slaného pečiva (čatajských) praclíkov, tyčiniek z lístkového cesta a pagáčikov.

Dávam prednosť pagáčikom oškvarkovým a podľa vzoru Olinky Hlubovičovej aj pováľaným a ,,opitým". Hlubovičovské pagáčiky boli v Modre nedostižné. Vyhľadával ich aj Julo Satinský. Museli vyť však posypané kôprovým semienkom a museli sa zapíjať malagou Emila Hluboviča z modranských Folegruntov.

Pagáčiky sú zázrak. Modranské aj kráľovanské gazdinky sa s nimi maznajú, láskajú a krášlia ich. Zmenou posýpky napríklad. Nedávno som koštoval pagáčiky sezamové, horčičné, anízovo-bedrovníkové, koriandrové, chia-šalviové. Zdá sa, že experimenty sa nevydarili. Zostaneme pri tých pagáčikoch rascových a kôprových...

Ešte čosi mi vŕta v hlave. Semienka hroznové. My pod Malými Karpatmi sme barbari. Kompostujeme ich. Taliani z nich už polstoročie vyrábajú skvelý omega jedlý olej. Je lepší a zdravší ako ten olivový. Maďari hroznové semiačka perú, sušia a melú. A potom ich ako doplnok zdravej výživy aj predávajú. Lyžička takéhoto preparátu k raňajšej káve vám predĺži život najmenej o desať rokov. Maďarská akadémia vied to už overuje...

Diskusia k receptu



Pridaj komentár k článku:



TOPlist