Teplo je len v očiach, vzduch je svieži a od severu stále pofukuje studený vetrík. Príroda si ako–tak oddýchla a znovu, už po milióntykrát, je na nohách. Farby na lúkach aj v lesoch sa predbiehajú, ktorá bude krajšia, ktorá bude láskavejšia. Do leta bude všetko inak, nateraz však dominuje zelená. Stovky odtieňov zelenej.
Zelená upokojuje, povznáša telo aj dušu. Treba vyjsť do chotára a nabrať novú energiu, nové sily. Tie budeme potrebovať. Stále je tu nepokoj, na východe vojna a aj covid je zanovitý. Držme sa a bojujme. Berme si príklad z prírody. A prenesme ju i do kuchyne. Varme s vitamínmi a chlorofylom. Varme jarne a zdravo. Ponúknem vám pár príkladov.
V chladničke by nám nemali chýbať pestá. Petržlenové, bazalkové, pestá z rukoly, zo zeleného hrášku, z mladej cibuľky, medvedieho cesnaku, zo zelenej špargle. Apropo, špargľa. Máte radi bielu? Nuž teda tepelne ju upravte, zabaľte do suchej šunky, opražte a podávajte s novými zemiakmi. Už sú na trhu. Rovnako ako mladučké lístky špenátu.
Buďte odvážni. Skúste špenátové rizoto s pečeným bôčikom. A ošetrite ho nastrúhaným slovenským volovcom. Neraďte sa s renomovaným šéfkuchárom, zvládnete to sami. Aj špagety s olivovým olejom, mladou petržlenovou vňatkou a kúskami citróna sa vám vydaria. A čo tak „luskový“ (fazuľkový) šalát s minimozzarellou, cherry paradajkami, čiernymi olivami a červenou cibuľou? A či skôr lososa na masle s jarnou zeleninou? Pozor však, musí byť al dente.
Nuž a ak vás to tiahne ku klasike, skúste jeden dolnorakúsky recept. Bude to sparený kel s uvarenou červenou šošovicou, kúskami syra feta a lyžičkou medu. A ešte mám v ponuke zelenú „šakšuku“. Ide o zmes duseného póru, špenátu, hrášku, mladého cesnaku a „vašich“ byliniek. Všetko to poduste a do panvice rozklepnite dve vajcia. Jogurt navrch nedávajte. Do čaše si však nalejte niečo kvapalné a „zelené“. Najlepšie veltlínske alebo silvánske zelené...
Diskusia k článku