Fedor Malík:
Rozkvitnutý chlieb

Fedor Malík, 15. marca 2016     2 minúty čítania

Tanier dolnozemských Slovákov je plný prekvapení. Magnetizujúce vône, plné a pikantné chute.



O čosi plnšie, o čosi slanšie, o čosi paprikovejšie, o čosi sladšie, o čosi lákavejšie. Starý slovenský základ a balkánska rafinovanosť. Niekedy to však môže byť i prosté a jednoduché. To však neznamená, že fádne a nechutné. Príkladom je taký „rozkvitnutý chlieb“.

Pripravoval sa kedysi i na slovenských Horniakoch a bol pochúťkou horehronských drevorubačov. Dnes sa však naň takmer zabudlo. Pripravíme si ho podľa receptu Eleny Šrankovej, ktorá má v novosadskom týždenníku Hlas ľudu svoje pravidelné kulinárske okienko...

Vezmeme do rúk menší bochník chleba. Navlhčíme jeho kôrku a ostrým nožom ho do hĺbky centimetra narežeme na povrchu priečne i pozdĺžne. Chlieb potom nakrájame na krajce. Tie natrieme nátierkou pripravenou z masla, roztlačeného cesnaku (hodne cesnaku!), petržlenovej vňate, bazalky a rozmarínu. Na povrch kladieme pásiky oravskej slaniny, šunky a plátky syra. Krajce chleba nalepíme na seba, zabalíme do alobalu a pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C. Potom „balíček“ otvoríme a pečieme ešte asi 15 minút. Povrch narezanej kôrky bude chrumkať, cesnakové vnútro sa vám bude rozplývať v ústach. Pozor však, nepopáľte si jazyk...



Diskusia k článku

venusa
No to musi byt dobrota., az na tu priečno-pozdĺžnu rozkrajanost.






 



TOPlist