
Oveľa prijateľnejšie pre obe strany je, ak mám na prípravu pohostenia pár dní rezervu. Pripravím sa a mám čas návštevu i príjemne prekvapiť. Nuž a spokojnosť je potom na obidvoch stranách...
Moji moravskí priatelia Radek a Martin ma poznajú roky. Dobre vedia, že ak má byť pohoda, dajú mi to na vedomie včas. Tak dva týždne dopredu. Ohlásili sa i s partnerkami u mňa na druhú nedeľu po Veľkej noci. Prihotovil som selekciu našich najlepších bielych vín z toho extrémne rozpačitého ročníka 2018. Vo fľašiach sa blyšťali muškáty z Plázlov, soviňón z Novín, leánka z Firíglov a zelený cirifandel zo Starých hôr.
Nuž a na tanier sa pripravili rezne v jogurte. Bravčové rezne z krkovičky som jemne naklepal, posolil a na 24 hodín vložil do jogurtovej marinády (biely jogurt, vajce, trochu škrobu, cesnaku, čierne korenie a soľ ). Marinované mäso som na druhý deň vyložil z chladničky, mäso trochu „potľapkal" a obalil v trojobale. Vyprážal som ho na slnečnicovom oleji a podával k nemu mladé grécke zemiaky s maslom a petržlenom. Voňalo to, chutilo to, návšteva mľaskala a dámy sa usmievali.
Možno aj preto, že v čašiach bol skvelý mok. Kto to u nás pozná, tak určite uhádne. Pesecká „kamienková" leánka je roky rokúce naše najobľúbenejšie biele víno. Radek sa priznal, že tak dobrý kvapalný vínny poklad už dávno nemal na jazyku. Nuž a jeho partnerka bola zase unesená šťavnatosťou a chuťou jogurtovej „šnicle". Pátrala po recepte a bola veľmi sklamaná, keď som vyzradil jeho pôvod. Recept na rezne v jogurte hľadajte v knihe Evy Kloudovej Kuchařka moravských vinařek...
Diskusia k článku