Fedor Malík:
Rezne v jogurte

Fedor Malík, 14. mája 2019     3 minúty čítania

Bránim sa rýchle nahláseným návštevám. Ozvú sa v telefóne a oznámia, že môžu prísť už o dve hodiny. To nemám rád. V chladničke je vždy čosi pripravené, vždy čosi poruke. V mysli potom narýchlo spriadam „sobáše" jedla a vína, konám však podvedome v strese a nie vždy to vyjde podľa mojich predstáv.



Oveľa prijateľnejšie pre obe strany je, ak mám na prípravu pohostenia pár dní rezervu. Pripravím sa a mám čas návštevu i príjemne prekvapiť. Nuž a spokojnosť je potom na obidvoch stranách...

Moji moravskí priatelia Radek a Martin ma poznajú roky. Dobre vedia, že ak má byť pohoda, dajú mi to na vedomie včas. Tak dva týždne dopredu. Ohlásili sa i s partnerkami u mňa na druhú nedeľu po Veľkej noci. Prihotovil som selekciu našich najlepších bielych vín z toho extrémne rozpačitého ročníka 2018. Vo fľašiach sa blyšťali muškáty z Plázlov, soviňón z Novín, leánka z Firíglov a zelený cirifandel zo Starých hôr.

Nuž a na tanier sa pripravili rezne v jogurte. Bravčové rezne z krkovičky som jemne naklepal, posolil a na 24 hodín vložil do jogurtovej marinády (biely jogurt, vajce, trochu škrobu, cesnaku, čierne korenie a soľ ). Marinované mäso som na druhý deň vyložil z chladničky, mäso trochu „potľapkal" a obalil v trojobale. Vyprážal som ho na slnečnicovom oleji a podával k nemu mladé grécke zemiaky s maslom a petržlenom. Voňalo to, chutilo to, návšteva mľaskala a dámy sa usmievali.

Možno aj preto, že v čašiach bol skvelý mok. Kto to u nás pozná, tak určite uhádne. Pesecká „kamienková" leánka je roky rokúce naše najobľúbenejšie biele víno. Radek sa priznal, že tak dobrý kvapalný vínny poklad už dávno nemal na jazyku. Nuž a jeho partnerka bola zase unesená šťavnatosťou a chuťou jogurtovej „šnicle". Pátrala po recepte a bola veľmi sklamaná, keď som vyzradil jeho pôvod. Recept na rezne v jogurte hľadajte v knihe Evy Kloudovej Kuchařka moravských vinařek...

Diskusia k receptu

2 komentáre k článku
Je to skvelý recept. Už roky robievam veľmi podobný... kyslá smotana, vajce... s tým, že bielko vyšľahať na sneh, soľ, cesnak- nešetriť. Niekedy do marinády prihodím trošku mletého čili. Najlepšie tiež aspoň cez noc marinovať a potom už len do strúhanky a vysmažiť. Rezne šťavnaté , krehké, chutné...
Mňa učili, že pokiaľ idem dávať mäso do marinády, nikdy tam nemám pridávať soľ, pretože soľ viaže n aseba vodu a tým mäso vysušuje.


Pridaj komentár k článku:



TOPlist