Napríklad v tom, že reštaurácia nemusí mať jedálny lístok hrubý ako Biblia, ale súbor chutných, takmer domácich, jedál. A vyberať je z čoho. Česká kuchyňa, ktorá sa rovnako ako aj iné v stredoeurópskom priestore nevyhla vplyvom susedov, je bohatá a štedrá. Pozri recepty na Skvelé jedlá českej kuchyne Zďaleka to nie je len „vepřo – knedlo – zelo“ a pivo. Aj keď práve do tejto podoby si ju mnoho „negurmetov“ redukuje. Bohatosť výberu ilustruje aj zalistovanie si v niektorej z kuchárskych kníh spomínanej pani Rettigovej.
Aj ten archaický jazyk, ktorým sú recepty opísané, je chutný. Polievky, hlavné jedlá z mäsa aj bezmäsité, prílohy, sladkosti... Od sviečkovej až po ovocné knedličky. Nie je to veru varenie hala– bala, ale premyslený a ucelený postup, ako zo surovín dostať tie najlepšie chute.
Špecialisti na zdravú výživu by asi neskákali od radosti, pretože táto tradičná kuchyňa je plná masla, slaninky, masti a iných zbraní hromadného kalorického ničenia. Najhoršia je však smrť z preľaknutia.
Ak sa totiž nebudeme každý deň prepchávať výdatne omastenou stravou a ešte si doprajeme aj pohyb, nemusíme sa báť bravčoviny či vykŕmenej husi. To však neplatí len pri českých dobrotách. Však?
Diskusia k článku