Trendy:
Radosť v kuchyni pani Magdaleny Dobromily

Bohuš Lenický - Pravda, 4. decembra 2009     2 minúty čítania

Magdalena Dobromila Rettigová by zrejme mala radosť. Táto legendárna autorka prvých českých kuchárskych kníh by sa mohla na vlastné oči presvedčiť, že recepty, podľa ktorých varila na prelome 18. a 19. storočia, sú opäť aktuálne.

Aj česká kuchyňa a tamojší majstri tohto umenia sa vo veľkom vracajú ku koreňom. Zakladajú si na čerstvosti surovín, varia podľa pôvodných receptúr, odmietajú všakovaké náhrady a továrenské polotovary. A hlásajú jednoduchosť.

Napríklad v tom, že reštaurácia nemusí mať jedálny lístok hrubý ako Biblia, ale súbor chutných, takmer domácich, jedál. A vyberať je z čoho. Česká kuchyňa, ktorá sa rovnako ako aj iné v stredoeurópskom priestore nevyhla vplyvom susedov, je bohatá a štedrá. Pozri recepty na Skvelé jedlá českej kuchyne Zďaleka to nie je len „vepřo – knedlo – zelo“ a pivo. Aj keď práve do tejto podoby si ju mnoho „negurmetov“ redukuje. Bohatosť výberu ilustruje aj zalistovanie si v niektorej z kuchárskych kníh spomínanej pani Rettigovej.

Aj ten archaický jazyk, ktorým sú recepty opísané, je chutný. Polievky, hlavné jedlá z mäsa aj bezmäsité, prílohy, sladkosti... Od sviečkovej až po ovocné knedličky. Nie je to veru varenie hala– bala, ale premyslený a ucelený postup, ako zo surovín dostať tie najlepšie chute.

Špecialisti na zdravú výživu by asi neskákali od radosti, pretože táto tradičná kuchyňa je plná masla, slaninky, masti a iných zbraní hromadného kalorického ničenia. Najhoršia je však smrť z preľaknutia.

Ak sa totiž nebudeme každý deň prepchávať výdatne omastenou stravou a ešte si doprajeme aj pohyb, nemusíme sa báť bravčoviny či vykŕmenej husi. To však neplatí len pri českých dobrotách. Však?




Diskusia k článku







 



TOPlist