Pýtali sme sa vás:
Ako zužitkovať všetky zvyšky z kuchyne

Redakcia Varecha.sk, 28. októbra 2020     6 minút čítania

Stop plytvaniu jedlom i peniazmi. Zozbierali sme od vás množstvo nápadov ako využiť rôzne zvyšky z kuchyne, ktoré vôbec nemusia skončiť v koši.


Foto: Shutterstock.com

Súťaž, v ktorej sme pátrali po tipoch ako naložiť s odrezkami, tvrdým pečivom, so šupkami či s listami, priniesla množstvo nápadov. Prečítajte si užitočné rady, s ktorými môžete začať v kuchyni lepšie hospodáriť. A keďže ich prišlo neúrekom, pripravili sme z nich celý seriál. Začíname...

Odšťavené nevyhadzovať

Keď odšťavím zeleninu (mrkvu, zeler, cviklu) použijem sušinu do polievky. Udusím na masle cibuľku, pridám túto sušinu a ostatné podľa chuti (bylinky, čerstvú zeleninu). Sušinu z odšťaveného ovocia, napríklad z jabĺk, použijem do koláčov.
Viera, Piešťany

Zeleninové spestrenie

Výpek z mäsa alebo z pečeného kuraťa použijem na orestovanie cibuľky do francúzskych zemiakov. K zvyšku zmesi z cuketových placiek pridám postrúhané zemiaky, syr, vajíčka a dám zapiecť. Zapekané cestoviny tiež ocenia spestrenie zvyšnou zeleninou, alebo vznikne zaujímavá polievka.
Anna, Nemšová

Šup do pohára

Hneď ako jedlo uvarím, ak ho je väčšie množstvo, naložím na taniere a zvyšok (ešte horúce) dám do zaváracieho pohára a uzatvorím. Netreba sterilizovať a po vychladnutí dám do chladničky. Takto mám v zásobe polievky, lečo, segedín, perkelt, paprikáš, prívarky a pod. Potom stačí uvariť zemiaky, alebo ukrojiť chleba a môže sa jesť.
Ján, Rohožník

Čo s bielkami

Keď pri pečení zvýšia bielky, zvyknem z nich urobiť kokosové pusinky, alebo bielky zamrazím a použiť podľa potreby.
Barbora, Bratislava


Foto: Shutterstock.com

Buchty z knedle

Zvyšná ryža sa dá spraviť s mliekom a posypať škoricou alebo kakaom. Zvyšné zemiaky sa môžu opiecť, prípadne popučiť a využiť do zemiakového cesta. Chlieb sa opraží vo vajíčku alebo zapečie v rúre so syrom. Knedľa sa dá podávať ako buchty na pare, stačí zohriať, natrieť lekvárom a posypať podľa chuti mletými orechami, makom alebo Grankom a poliať roztopeným maslom.
Jana, Poprad

Z každého rožka troška

Do vrchných kapustových listov zabalím rozkrojenú cibuľu, aby nesmrdela v chladničke. Hlúb si ušetrím do polievky. Vodu po varení zemiakov a karfiolu použijem ako základ na zeleninovú polievku. Zo zvyšných zemiakov uvarených v šupke na druhý deň robím lokše. Usadeninu po vypití kávy používam ako píling na tvár, na ruky, a aj po opálení. Zvyšok varenej ryže použije na rizoto, plnenú papriku alebo cuketu. Z kuracieho mäsa z vývaru robím soté s rôznou zeleninou. Semienka z tekvice hokkaido usuším, opražím a osolím. Keď si na jar kúpim cantaloupe melón, ktorý mám veľmi rada, jadierka z neho hneď dám do kvetináčov so zeminou a vypestujem si vlastné melóny.
Dáša, Košeca

Zapekané jedlá

Zo zvyškov robím väčšinou zapekané jedlá, k zvyšnému mäsu pridám ryžu, zemiaky alebo cestoviny a zapekám s obľúbenou omáčkou. Recept kombinujem podľa toho, čo chladnička dá. Za každým vznikne chutné nové jedlo. V mojej kuchyni žiadne jedlo neskončí v koši.
Noémi, Dvory nad Žitavou

Hnojivo z kostí

Kuracie kosti možno zomlieť a použiť ako hnojivo na kvety.
Simona, Mojmírovce

Večné karbonátky

Zeleninu z polievky použiť na karbonátky, pridať vajíčko dochutiť ako fašírku a vypražiť. Do zbytku ryže pridať párky, špekáčiky, salámu alebo sójový granulát, vajíčko a dochutiť a vypražiť ako karbonátky.
Mária, Zvolen


Foto: Shutterstock.com

Zemiakové zahustenie

Varené mäsko zomlieť a urobiť z neho fašírku alebo mäsový šalát s pridaním kyslej uhorky, korenín, kapie a rôznej zeleniny. Ak ostanú uvarené zemiaky, dajú sa použiť na zahustenie polievky. Zo zvyšku uvarených cestovín sa dá spraviť cestovinový šalát.
Mária, Obišovce

Omeleta so zemiakmi

Zo zemiakov robievam osúchy, alebo opečiem zemiaky so slaninkou a cibuľkou, zalejem rozšľahanými vajíčkami a urobím omeletu.
Darina, Kysucký Lieskovec

Ujde sa aj zvieratkám

U nás ide tvrdé pečivo susedovým sliepkam, kávová usadenina do záhrady proti škodcom, rozdrvené škrupiny z vajec do skleníka proti slimákom bezdomovcom, odrezky zo zeleniny a ovocia do kompostéra, odrezky z mäsa mačkám, kosti a kože psom, jaderníky z jabĺk vtáčikom, kôstky divej zveri, popadané ovocie na kvas do pálenky... atď.
Soňa, Kutniky

Spracujem celé kurča

Rada pracujem s celým kuraťom, rozporciujem ho, mäso použijem a zo zvyškov ako sú kosti, krk, spravím vývar. Z uvarených oberiem zbytky mäsa no a kosti rozsekám, zmiešam s ryžou, olejem, vývarom a psík si pochutí taktiež. Keď zvýši vývar dám ho do pohárov a je podklad pre iné polievky v týždni, alebo na podlievanie mäsových jedál.
Katarína, Dolná Krupá



Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej ankety zapojili. Z účastníkov súťaže sme vyžrebovali troch, ktorí získavajú knihu Domáci chlieb:
Barbora M. z Bratislavy, Elena D. z Košíc a Darina F. z Kysuckého Lieskovca. Gratulujeme!




ANKETA: Snažíte sa aj vy v kuchyni všetko zužitkovať?

100,0%



0,0%





Diskusia k článku

majsterka
Zo staršieho chlebíka robím hrianky,biele pečivo - žemle,rohlíky - nechám na strúhanku,vianočku použijem na žemľovku,kožu z údenej slaninky dám variť do kyslej polievky,šupku z jablka pridám do ovocného čaju...
pavka1
Jak použít odkrojene kraje z válených štrůdlů ?
45678
@pavka1 (29.10.2020 07:40)

Zjesť prvé, po upečení sú najchutnejšie, dobre upečené :-)
hviera
k "šup do pohára" - ako dlho to vydrží?
paradis1
@hviera (1.11.2020 09:13)

Ja to robím už roky. Do pohára to dávam vriace a vydrží v pohode aj mesiac.
haji
Přebytek přílohové rýže dám do pytlíku, na mrazák. Ostane mi nanejvýš jedna porce.
Ráda dělám selskou omeletu /s brambory/ a nebo rožkovú omeletu.
Masko z polévky udusím na cibulce, k tomu nějaký prívarok.
Jedlo málokdy vyhodím, hledím zpracovat v návaznosti - jídelníček přizpůsobím surovinám.
Ze staršího chleba hrianky, nebo chleba ve vajíčku. Také dělám chlebové knedlíky.
Chleba po upečení nakrájím a dám po dvou krajících na mrazák. Není to ono, ale jak jinak uchovat. Také dělám zásobu krutonků - chlebovým, rožkových. A ty chodím maškrtit do misečky k telce.
Brambory vařím nejraději ve slupce. Jdou z nich udělat placky - na slano, na sladko.
Když jsme doma chovali slepice, nevyšlo nic nazmar. Teď musím improvizovat. Dá sa.
haji
@paradis1 (1.11.2020 13:42)
Dělám také tak. Hlavně když vařím pro maminku. Když chytí víčko, je vyhráno. Někdy víčko nechytne, potvorka. To se musí ohlídat. Souhlas s tím cca měsícem v lednici! Po otevření spotřebu urychlit.




 



TOPlist