Pomohla im náhoda:
Ako vznikli čipsy, sendvič, tofu či treska v majonéze?

Jana Klimanová, 8. septembra 2024     5 minút čítania

Drahota, nešikovný kuchár, vášnivý kartár i nespokojný zákazník. Mnohým pokrmom k zrodu pomohla náhoda či rôzne zaujímavé okolnosti. Prečítajte si, za čo vďačíme dobrotám, ktoré máme tak radi na stole.



Foto: Shutterstock

Tofu: Nešikovné ruky kuchára

Legenda hovorí, že tofu vzniklo v období dynastie Chan (206 pred n. l. – 220 n. l.), kedy sa istý čínsky kuchár snažil pripraviť sójové mlieko. Pri varení sójových bôbov mu však nechtiac do hrnca padla morská soľ. Vďaka nej sa sójové mlieko vyzrážalo a vytvorilo jemnú hmotu. Keď kuchár skúsil tento nový produkt, bol prekvapený jeho príjemnou chuťou a textúrou.

Tofu sa postupne rozšírilo po celej Číne a nielenže sa stalo základnou potravinou miestnej kuchyne, ale jeho popularita sa rozšírila aj do Japonska, Kórey a ďalších ázijských krajín. Dnes je tofu známe a používané po celom svete ako zdravá a všestranná potravina.

Hranolky: Namiesto rybičiek zemiaky

Hranolky sú jedným z najpopulárnejších a najrozšírenejších pokrmov na svete a existuje niekoľko teórií o ich pôvode.



Foto: Shutterstock

Podľa jednej z najrozšírenejších sa hranolky objavili na prelome 17. a 18. storočia v Belgicku. Miestne gazdinky často vyprážali malé ryby ako obľúbený pokrm. Keď však v zime zamrzli rieky a ryby sa stali nedostupnými, začali namiesto nich vyprážať kusy zemiakov, ktoré mali vyzerať ako malé rybičky.

Príbeh ďalej hovorí, že v roku 1780 francúzsky misionár a spisovateľ Jean Baptiste de La Salle priniesol tento pokrm do Francúzska, kde sa stal veľmi populárny a získal pomenovanie "francúzske hranolky“.

Treska v majonéze: Z núdze cnosť

Naše obľúbené rýchle občerstvenie, ku ktorému neodmysliteľne patria biele rožky a kofola, vzniklo po druhej svetovej vojne, kedy mali Slováci hlboko do vrecka a ryby si nemohli dovoliť.



Foto: Shutterstock

Bratislavský kuchár a cukrár Július Boško pomerne drahú tresku uvaril, zmiešal s majonézou a nakrájanou zeleninou. Vznikla receptúra na cenovo prijateľný pokrm, ktorý si mohli dovoliť takmer všetci.

Na prvú tresku sa chodilo do Ryby na Dunajskej ulici v Bratislave. V nezmenenej podobe sa táto lahôdka od roku 1954 vyrába až dodnes.

Burrito: Namiesto riadov

Burrito, známy mexický pokrm v podobe plnených tortillových placiek, vzniklo na prelome 19. a 20. storočia v Mexiku. Podľa jednej z najrozšírenejších legiend jeho vznik súvisí s potrebou jednoduchej a praktickej stravy pre ľudí na cestách.



Foto: Shutterstock

Podľa tejto legendy burrito vzniklo v malom mexickom meste v čase, keď sa miestni roľníci a obchodníci snažili nájsť spôsob, ako efektívne prenášať jedlo. Pouličný predavač Juan Méndez, ktorý sa staral o prípravu jedál pre miestnych pracujúcich, mal jednoduchý nápad - zabalil plnku, zloženú z rôznych ingrediencií ako mäso, fazuľa a ryža, do veľkej tortilly.

Názov burrito pochádza zo španielskeho slova burro, čo znamená somár. Plnka zarolovaná v tortille totiž pripomínala náklad, aký nosili somáre. Tento názov sa postupne ujal a burrito sa začalo šíriť nielen po Mexiku, ale aj v Spojených štátoch a ďalších krajinách.

Sendvič: Pre zaneprázdnených kartárov

Príbeh o vzniku sendviča začína v 18. storočí a je úzko spojený s menom John Montagu, gróf zo Sandwichu. Bol to nielen šľachtic, ale aj vášnivý hráč, ktorý trávil dlhé hodiny pri kartách.



Foto: Shutterstock

Počas jednej z nekonečných herných seáns požiadal gróf svojich sluhov, aby mu priniesli jedlo, ktoré by mu umožnilo pokračovať v hre bez toho, aby musel opustiť kartársky stôl. Služobníci mu priniesli kúsok mäsa medzi dvoma plátkami chleba, na ktorý nepotreboval ani príbor.

Vďaka svojej jednoduchosti a praktickosti sa sendvič rýchlo ujal a stal sa obľúbeným pokrmom po celom svete.

Zemiakové lupienky: Pre nespokojného zákazníka

Čipsy, obľúbený slaný snack, vznikli ako náhodný vynález v 19. storočí. Ich príbeh sa začal písať v roku 1853 v americkej reštaurácii Moon’s Lake House v Saratoge Springs.



Foto: Shutterstock

Jedného dňa sa zákazník reštaurácie sťažoval na to, že jeho zemiakové hranolky boli príliš hrubé a mäkké. V snahe uspokojiť náročného zákazníka šéfkuchár George Crum pripravil takmer priesvitné lupienky vypražené v oleji.

Zákazníkovi sa tento nový spôsob prípravy zemiakov veľmi páčil a začal si ich pravidelne objednávať. Zemiakové lupienky sa čoskoro stali populárnymi medzi ostatnými hosťami a reštaurácia ich začala servírovať ako špeciálny snack.



ANKETA: Vzniklo aj u vás doma v kuchyni nejaké nové jedlo akýmsi nedopatrením?

42,1%



57,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist