
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ponuka morčaciny v našich supermarketoch je však dostatočne bohatá a tak občas sa ocitne v mojom nákupnom košíku. Pripravím si ho a väčšinou príde rozčarovanie. Nechutí mi. Treba s tým čosi urobiť. Začal som pátrať prečo je tomu tak. A tak listujem v gastronomickom kráľovstve kulinárskej literatúry a... tuším sa mi aj chuť na morku vylepšuje. Pár príkladov.
Peter Pištanek vo svojich „Receptoch z rodinného archívu“ prináša recept na prípravu morčacieho rizota. Je z vnútorností, ryže, hrášku, mrkvy, dusených dubákov, bieleho vína a červenej papriky. Chutí to a máte to pripravené za necelú hodinku...
A je tu ešte dr. Peter Ševčovič a jeho „šťavnaté morčacie kúsky“ z pamätnej knihy „Z kuchyne bohémskej Bratislavy“. Ide o jedlo z pokladnice zámožnej prešporskej kuchyne. Morčacie prsia narežte na rezance a tie poduste na vývare z kostí, pridajte nakrájané hríby, kapiu, cibuľu, olej, korenie a šľahačku. Podávajte s prvotriednou talianskou ryžou...
Gastrozdroj tretí, moja obľúbená „ Kuchařka moravských vinařek“ Evy Kloudové (2008). Plné hrnce morčacích receptov. Morčacie prsia na pomarančoch (potrebná medovo-sójová marináda, dusenie s kúskami pomarančov, posýpka so sekanými mandľami), prsia na mede (mliečna marináda), „krůtí stehno“ na červenom víne, morčacie závitky, morčacie na divoko...
A napokon klasika. Pečená morka Terézie Vansovej. Morku treba „ čisto ošklbať, nasoliť, popreťahovať slaninou, do bruška dať viazaničku majoránu, piecť pri vyššej teplote a hojne ju polievať výpekom“. Morku pečte bez krku. Hrvoľ naplňte varenými gaštanmi. To bude paráda.
Pri morčacom krku zostaneme a ponúknem vám špecialitu rómskej kuchyne. Plnené morčacie krky... Syn chová morky a včera mi priniesol dva morčacie krky a kúsok morčaciny. Tú som na jemno pokrájal, pridal bielu strúhanku, vajíčko, petržlenovú vňať, čierne korenie a cesnak. Plnkou som naplnil krky, ich konce uzavrel a povaril vo vývare. Keď obschli dopiekol som ich v keramickom kuchtane pri teplote 180 °C do chrumkava. Jedol som ich so zemiakovým pyré a pochlipkával k nim rampáš z Peseckej leánky...
Diskusia k článku