Fedor Malík:
Phaba andro županos

Fedor Malík, 16. decembra 2009     2 minúty čítania

Bol som nedávno v Prešove. Vo veci vína. Malá prednáška a veľká degustácia mojich vín.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Stretol som tam opäť veľa dobrých priateľov. Patrí k nim i Jožko Chomanič, majiteľ prešovskej reštaurácie Via Magna. Bol som u neho hosťom už niekoľkokrát a vždy ma potešil.

Z Jožkovej ponuky jedálneho lístka si zásadne vyberám rómske špeciality. Jedli ste už niekedy cesnakové pašvare alebo pečenú góju? Nie? Napriek tomu vám tieto pečené rebierka a pečené plnené hrubé črevo ošípanej vrelo odporúčam.

I tentoraz ma Jožko opäť potešil. Zošitom s názvom Kherutňi citraňi romaňi tavľarďi. Po slovensky to znamená Domáca obrázková rómska kuchárka. Zostavili ju Miloš Ondrejkovič, Irena Stefančíková, Viera Matisová a Ľuba Kotalová.

Do rómčiny ju preložil doktor Stanislav Cina. Rómsku kuchárku som si založil na čestné miesto v mojej knižnici. Okrem dnešného receptu možno niekedy v budúcnosti vám nejaký ešte prinesiem. Poďme k tomu dnešnému. Budú to phaba andro županos, jablká v župane.
Pozri aj recepty na Skvelé vianočné sladkosti Potrebujeme desať menších jabĺk. Tie ošúpeme, jadrá vykrojíme a dovnútra dáme za lyžičku džemu. Jabĺčka potom obalíme do štvorcov rozvaľkaného lístkového cesta. Župan z cesta potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre dobrú polhodinu.

Teplý zákusok potom posypeme škoricovým cukrom. U vajdu v Červenici sa takých plechov za večer vystrieda i tucet. Uvidíme, po Novom roku vajdu s Jožkom navštívime.




Diskusia k článku

jegor
Články od pána Malíka čítam už dlhší čas či o víne alebo o jedle a vždy má jeho opis iskru.






 



TOPlist