Foto: Pravda
Fedor Malík
Mať dobré oči, i to je pri čítaní abecedy gastronómie veľmi dôležité. Chodím po kníhkupectvách, navštevujem blšie trhy, listujem v zaprášených knihách. Nové knihy sú však niečím špeciálne. Nielen voňajú, ale sú aj múdre. Pozri recepty na Chlapské dobroty Ako napríklad tá, ktorú práve držím v rukách. Volá sa Estónska národná kuchyňa a kúpil som ju nedávno v Talline. Zverejňuje desiatky nám nezvyčajných a neznámych receptov.
Recept na jedlo, ktorý vám ponúkam, pochádza zo západoestónskeho ostrova Saaremaa a je to recept pre chlapov, ktorí majú dobrý a fungujúci žlčník. Ide o pečeňovo–zemiakové placky. Pripravte si pol kila očistenej hovädzej pečene, ošúpte pol kila zemiakov, dve stredne veľké cibule a osminku masla.
Budete potrebovať ešte majorán, mleté čierne korenie a soľ. Na kúsky pokrájanú pečeň, surové zemiaky a cibuľu napred pomeľte v mlynčeku. Zmes dochuťte koreninami a soľou.
Na rozpálené maslo potom klaďte jednotlivé porcie. Tie roztlačte na placku a z oboch strán opečte . A aby to bolo po estónsky, k plackám podávajte na mede opražené kocky reďkvičky a plátky varenej cvikle so šľahačkou. Zapíjajte tmavým pivom.
Diskusia k článku