Fedor Malík:
Pečeňové placky

Fedor Malík, 17. augusta 2010     2 minúty čítania

V posledných rokoch sa moje záľuby značne zúžili...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Od mnohých vecí a aktivít som upustil, k niektorým novým sa dostávam. Gastronómii som sa kedysi nevenoval, dnes sa v nej vŕtam. Zapájam do toho zrak, čuch, hmat, chuť. Budem sa venovať tomu prvému.

Mať dobré oči, i to je pri čítaní abecedy gastronómie veľmi dôležité. Chodím po kníhkupectvách, navštevujem blšie trhy, listujem v zaprášených knihách. Nové knihy sú však niečím špeciálne. Nielen voňajú, ale sú aj múdre. Pozri recepty na Chlapské dobroty Ako napríklad tá, ktorú práve držím v rukách. Volá sa Estónska národná kuchyňa a kúpil som ju nedávno v Talline. Zverejňuje desiatky nám nezvyčajných a neznámych receptov.

Recept na jedlo, ktorý vám ponúkam, pochádza zo západoestónskeho ostrova Saaremaa a je to recept pre chlapov, ktorí majú dobrý a fungujúci žlčník. Ide o pečeňovo–zemiakové placky. Pripravte si pol kila očistenej hovädzej pečene, ošúpte pol kila zemiakov, dve stredne veľké cibule a osminku masla.

Budete potrebovať ešte majorán, mleté čierne korenie a soľ. Na kúsky pokrájanú pečeň, surové zemiaky a cibuľu napred pomeľte v mlynčeku. Zmes dochuťte koreninami a soľou.

Na rozpálené maslo potom klaďte jednotlivé porcie. Tie roztlačte na placku a z oboch strán opečte . A aby to bolo po estónsky, k plackám podávajte na mede opražené kocky reďkvičky a plátky varenej cvikle so šľahačkou. Zapíjajte tmavým pivom.




Diskusia k článku

furdica
Včera som robila niečo podobné kuraciu pečen som vysmažala v zemiakovom cestičku ,cesto bolo dost huste a pretieklo cez pečen a zostalo aj na vrchu ,smažila som ich v dost velkom množstve tuku tak sa nemuseli otačat len jeden raz ,cesto som robila z vajec hladkej muky a postruhanych surovych zemiakov ,ešte sol ,majoran, korenie.bolo to vyborné .
edimilka
nie som bohvieaky kuchár ale hladom nezomrieme moc vymyšlať neviem ale rada si dám poradit varim obyčajné jedlá a manžel je spokojny a tento recept isto skusim lebo pečen mámeradi ja sa na počitači len začinam učiť písať a fungovať






 



TOPlist