Fedor Malík:
Pastierska kapsa

Fedor Malík, 5. mája 2015     2 minúty čítania

Do poroty ľubľanských medzinárodných konkurzov vína chodím už viac ako tridsať rokov. Spoznal som tam veľa znalcov skvelých vín i jedál.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Nie každý rok bol však rovnaký. Napríklad taký deväťdesiaty tretí. V Slovinsku zúrila občianska vojna, a tak sa vína i degustátori sťahovali do rakúskeho Grazu. Štajersko nás prijalo s otvorenou náručou a bolo nám dobre.

Po práci sme si sami i varili. Najmä ten záverečný večer bol úchvatný. Podávala sa internacionálna kuchyňa. Kuchtil Holanďan, Španiel, Argentínec, Chorvát i Slovák. Najlepší chod bol však zo Slovenska. Riadne som sa „namakal“. A v podstate po prvý raz som varil pre kopu ľudí.

Naša pastierska kapsa mala obrovský úspech. Akurát, že to bolo jedlo pripravené z rakúskych surovín. Štajerské zemiaky, štajerská kvasená kapusta, domáce bravčové mäso. Krumple mi pomáhal čistiť a strúhať Maďar, kapustu dusil Alsasan a bravčové kocky Turek. Nebol veriaci a bravčové mäso mu náramne chutilo.

Finalizáciu preložených placiek s mäsom (veľa majoránu!) a duseného „sauerkrautu“ som už nepustil z rúk. Všetkým chutilo. Možno i preto, že sme k našej pastierskej pochúťke popíjali divoký ružový štajerský „šilcher“...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, ale keby bol napisany cely recept na tu pastiersku kapsu bola bych velmi vdacna.
venusa
Pán Malík je gurmán veĺkého kalibru a keď aj niečo načrtnie stojí za úvahu to doplniť tak po svojom.






 



TOPlist