Paradajky sú najobľúbenejšou zeleninou Slovákov. Aj pre vás?

P.R. Servis, 18. februára 2021     5 minút čítania

INZERCIA - Už dávno nie sú sezónnou zeleninou, môžeme si ich vychutnať po celý rok. A čoraz častejšie sú od našich, slovenských pestovateľov.



Foto: Kaufland

Možno si ešte spomeniete na časy, keď  vo februári paradajky z obchodu chutili celkom inak ako v lete. Preto sme ich v zimných mesiacoch nepoužívali v kuchyni tak často ako v súčasnosti. Dnes nájdeme v ponuke obchodných reťazcov čerstvú zeleninu z domácej produkcie, ktorej nemožno nič vyčítať – paradajky a uhorky sú šťavnaté a voňavé rovnako v zime ako uprostred leta. Šalát, ale aj ktorékoľvek iné jedlo, z nich chutí výborne.

Chutia nám najviac

Už sme vám prezradili, že paradajkám patrí u nás prvé miesto v rebríčku obľúbenosti čerstvej zeleniny, zjeme ich najviac. Nemožno sa tomu čudovať - sú výborné ako príloha k obloženým chlebíkom, v šalátoch z čerstvej zeleniny, ale aj v mnohých studených i teplých jedlách talianskej kuchyne, ktorá sa u nás udomácnila.
„Za minulý rok Slováci skonzumovali 18,5 kg paradajok na jedného obyvateľa, čo je o 1,5 kg viac ako v roku 2014,“ hovorí J. Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. „Podľa štatistických čísel za rok 2019 zjedol každý z nás 106,9 kg čerstvej zeleniny.“

Šťavnaté a voňavé po celý rok

Aby sme si mohli dopriať čerstvé a  chutné ovocie a zeleninu kedykoľvek počas roka, rozvíja známy obchodný reťazec spoluprácu s viacerými domácimi producentmi.
„So slovenskými pestovateľmi máme vybudovanú dlhodobú spoluprácu a vďaka tomu môžeme našim zákazníkom ponúknuť tie najčerstvejšie plody. Vždy je pre nás prioritou ponúkať slovenskú produkciu,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.



Foto: Kaufland

Jedným z pestovateľov, ktorý už druhý rok dodáva do siete predajní obchodného reťazca paradajky, je spoločnosť Paradajkovo. Sladučké červené plody v úhľadných strapcoch pestuje v skleníkoch na ploche 7,5 hektárov. Dokonalé podmienky v nich zabezpečuje počítačový softvér, takže rastliny majú dostatočné teplo, vlhko, vetranie. Program dokonca otvára aj úle s čmeliakmi, ktoré sa starajú o opeľovanie kvetov. Mimochodom, na zavlažovanie využívajú vodu zo studne zmiešanú s dažďovou vodou z lagúny, ktorú obohatia o potrebné živiny. Úrodu zbierajú po celý rok.
„Aby sme dodali zákazníkom tie najkvalitnejšie paradajky, oberáme ich veľmi starostlivo ručne, až keď sú úplne zrelé. Priamo od nás ich dodávame do distribučného skladu Kauflandu, takže do predajne sa dostanú skutočne čerstvé,“ vysvetľuje Erik Csatári, konateľ spoločnosti Paradajkovo. Ako  dodáva - v stopercentnej kvalite, pretože plody kontrolujú pri dozrievaní, zbere aj balení. V skleníku dozrejú v lete za 6 týždňov, zime približne za 8 týždňov. Pretože nie sú vystavené vonkajším vplyvom počasia, majú rovnakú chuť po celý rok.

Menšie odrody sú trendy

Aj vy si pri nákupoch častejšie vyberáte menšie paradajky – cherry a kríčkové? Sú aromatickejšie a skvelo sa hodia nielen ako príloha či rýchly snack, ale aj do šalátov, krásne ozdobia kanapky, farebne dotvoria a dochutia teplé jedlá. Pestovatelia sa tomuto novému trendu prispôsobili.
„Vnímame skutočnosť, že zvyky zákazníkov sa menia a inklinujú viac k menším odrodám paradajok. Možno aj preto, že chuť malých plodov je intenzívnejšia a ľahšie sa konzumujú. Preto sme sa aj my zamerali na pestovanie takýchto odrôd. Do Kauflandu aktuálne dodávame tri odrody – cherry paradajky Tramezzino, kokteilové Brioso a tiež Storia, ktoré tvarom pripomínajú slivky,“ uzatvára pestovateľ.
Možnosť dopriať si čerstvú zeleninu aj mimo sezóny dnes berieme ako úplnú samozrejmosť. Preto možno pozitívne hodnotiť skutočnosť, že slovenskí pestovatelia dodávajú do obchodných reťazcov čoraz pestrejšiu ponuku kvalitnej zeleniny zo skleníkov – okrem paradajok aj šalátové uhorky a rôzne druhy šalátov.








 



TOPlist