Fedor Malík:
Orechy od Tulnerky

Fedor Malík, 14. novembra 2017     2 minúty čítania

Akosi nám všetkého ubúda. Ubúdajú nám roky, ubúda nám chuť do života.



I v prírode našich krajov je všetkého čoraz menej. Menej je viníc, menej je sadov. Pod Malými Karpatmi nám mrú gaštany, bystrické slivky, čerešne, hrušky, oskoruše.

Požiera ich tento chamtivý svet? Pred polstoročím sa žilo oveľa, oveľa chudobnejšie. Čohosi bolo však viac. Napríklad takých orechov. Orechy, bolo ich doma i dva mechy! Lúskali sa celú zimu a kuchyňa nimi voňala každý víkend.

Chodili sme radi ku kochanovskej babke. Takú maslovo-orechovo-čokoládovú tortu nevedel vyčariť nik na svete.

Naša modranská babka nebola taká zdatná kuchárka. Orechom však rovnako holdovala. Bolo to skromnejšie, bolo to však naše modranské a chutilo to náramne.

Zapekané orechové rezance. Orechy boli od starej Tulnerky a päťvaječné rezance, tie stará mať Rózka „uměla“. Tenšie rezance sa najskôr uvarili v slanej vode. Keď vychladli, vrstvili sa do omasteného pekáča. Posypali sa mletými orechmi s cukrom a potreli folegruntským drienkovým lekvárom. Vrstva na vrstvu. Rezance, orechy, lekvár. Minimálne tri vrstvy. Upieklo sa to všetko v rúre dozlatista. Vrch sa ozdobil šľahačkou, v pohári bola voda z vlastnej pivničnej studne a z misy sa zobkala babkina „líščia“ Izabela z pergoly. Tá už odumrela, spomienky však zostali...



Diskusia k článku

babucka
Tiez mam spomienky na svoju babicku Vasasovu a jej tvarohove kolace zhrozienka a skoricou pecene u pekara.Aj po rokoch citim ich chut hoci babicka sa uz velmi davno pominula a spolu z dedkovimi pesnickami sa casto vraciam v spomienkach na casy mladosti.
radost
...krásne..dojemné čítanie,p.Malík...
ubúda všetko..aj chuť do žitia..veru často-pozorujúc tento svet.. empatie..úcty..porozumenia niet...
ale my sa tak ľahko nedáme..
ešte sem tam radosť vidieť,prežiť stíhame..
dobrý,pokojný deň...dobrí ľudia...:-)
hela17
Moja babka robila presne tento recept, len s domácim slivkovým lekvárom .......






 



TOPlist