Odborníčka na výživu:
Ani z bábovky nemusíte pribrať

Nora Krchňáková, TV Varecha, 27. augusta 2022     6 minút čítania

Ťažšie jedlá sa dajú pretvoriť do ľahších verzií, a práve na to sa vo svojej kuchyni zameriava odborníčka na výživu Ing. Želmíra Komorechová. Rodine pripravuje zdravé pokrmy, rôzne nátierky, vlastný chlieb či výživnejšie koláčiky. Čo nám všetkým ohľadom správnej životosprávy odporúča?



Odborníčka na výživu Ing. Želmíra Komorechová (vľavo) nám v TV Varecha spolu s fitnes trénerkou Laurou Takacsovou upiekla bábovku, ktorá vášmu telu neuškodí.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Ing. Želmíra Komorechová je vyštudovaná biochemička a už 20 rokov sa zaoberá doplnkami výživy. Je obľúbenou „alchymistkou“ slovenských športovcov a na konte má ocenenia Slovenka roka, Absolútna Slovenka roka a Podnikateľka Slovenska.

Pani Komorechová, ako podľa vás vyzerá správna životospráva?

Pre mňa to znamená vyvážená strava, pravidelné zaradenie vhodných pohybových aktivít, s čím súvisí dodržiavanie pravidelných tréningov, dostatočná regenerácia a relax. Ak by sme mali ísť hlbšie, naše telá by sme mohli vnímať, že fungujú ako stroje, ktoré vyžadujú rovnováhu bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov a vody, aby zostali v dobrom prevádzkovom stave. Nesprávne vyváženie, nedostatok vitamínov – a naše zdravie bude trpieť. Zdravá životospráva by nás mala vo výsledku tešiť a mala by byť transformovaná do každodenných návykov. Výsledkom je pevnejšie zdravie a silný imunitný systém.

Ktoré vitamíny nám chýbajú najviac? Môžeme si ich naordinovať sami alebo na to potrebujeme konzultáciu?

U každého človeka je to individuálne, keďže každý ľudský organizmus je iný, čo predovšetkým súvisí s nastavenou životosprávou. Určite je preto na mieste dať si v tomto smere poradiť od odborníkov. U nás v diagnostickom centre v Novom Meste nad Váhom robíme aj diagnostiku „živej kvapky krvi.“ Ide o vysoko nadštandardnú techniku umožňujúcu analýzu čerstvo odobranej kvapky krvi z prsta špeciálnym mikroskopom. Klient má možnosť sledovať stav svojho vnútorného prostredia priamo na obrazovke monitora. Vďaka tomu vieme na mieru odporučiť vitamíny a výživové doplnky.

Na svojom konte máte aj prípravok, ktorý bojuje s vírusmi, a teda aj s covidom. Ako sa vám podarilo ho vymyslieť?

Za 12 rokov výroby som nadobudla nespočetné množstvo poznatkov o tom, ako laktoferín funguje, a to najmä na základe vlastných skúseností, výskumov, ale aj reakcií zákazníkov, aby som následne s celým tímom zostavila vlastnú receptúru výrobku. Premium Lactoferrin sme vyvíjali už od roku 2010, čo je dostatočný čas na to, aby bol produkt kvalitný. Podobné vlastné štúdie a testy nových produktov robíme automaticky pred každým uvedením nového výrobku na trh. Lactoferrin je skvelý prírodný doplnok, ktorý je účinný pri ochorení COVID–19 a jeho mutáciách, no zároveň aj pri rôznych iných infekciách dýchacích ciest.

Mnohí si myslia, že výživové doplnky sú len pre športovcov. Je to mýtus?

Určite je to mýtus. Doplnky sú určené nielen pre športovcov či aktívnych jedincov, ale pre každého človeka, ktorému zdravie nie je ľahostajné. Pravidelné posilnenie organizmu pomocou výživových doplnkov zabezpečí pre telo všetko potrebné. Nie vždy máme totiž možnosť prijať všetky potrebné živiny z bežnej stravy.

V TV Varecha ste nám upiekli proteínovú bábovku. Stravujete sa zdravo? Odopierate si niečo alebo si môžete dovoliť zjesť všetko?

Snažím sa dodržiavať v tomto smere rovnováhu a aj si dopriať, no vždy to vyvažovať pohybom. Väčšina ľudí je zvyknutá najesť sa doplna, a nie dosýta. Stačí, ak budeme vedieť prispôsobiť porcie jedla. Čiže každému odporúčam sledovať svoj príjem a výdaj. Rovnako je vhodné zistiť si svoju krvnú skupinu a na základe toho zakomponovať do svojho jedálneho lístka vhodné potraviny a vyradiť tie, ktoré náš organizmus zbytočne zaťažujú. Ja sa tým dlhodobo riadim.



Dámy upiekli proteínovú bezlepkovú bábovku, ktorej zloženie je zamerané na množstvo proteínov a zdraviu prospešných tukov.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Varíte rada? Aké jedlá varíte najradšej vašim blízkym?

Rada pripravujem výživné jedlá, no, samozrejme, úspech majú aj tie klasické pri rodinných obedoch alebo návštevách. Ak ide o pečenie, rada pre blízkych vytváram výživnejšie koláčiky, rôzne nátierky, vlastný chlieb, kde zakomponujem napríklad aj náš proteín. Naposledy som piekla orieškový cheesecake – fit verziu. Obsahoval mnoho bielkovín aj vďaka pridanému proteínu či tvarohu. V dnešnej dobe sa dajú aj ťažšie pokrmy pretvoriť do ľahších verzií, a preto v tomto smere rada experimentujem.

Pripravte si bezlepkovú proteínovú bábovku podľa videoreceptu:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:






Diskusia k článku







 



TOPlist