Foto: Shutterstock
1. Domáca granola
Pripraviť domácu granolu je veľmi jednoduché. Na panvici opečieme nasucho ovsené vločky, a keď začnú voňať, pridáme do nich trochu trstinového cukru a skaramelizujeme spolu s vločkami. Potom zmes vysypeme na plech a necháme vychladnúť.Do vychladnutých karamelizovaných vločiek pridáme prísady podľa ľubovôle a chuti – rôzne orechy (môžeme ich tiež opiecť), čokoládu, sušené ovocie, kokosové vločky, rôzne semienka. Ak do granoly pridáte aj nastrúhanú kôru z biocitróna, krásne ju prevonia. Všetko zmiešame a nasypeme do uzatvárateľného pohára.
2. Bylinkový olej podľa chuti
Foto: Shutterstock
Ďalším tipom môže byť vlastný bylinkový olej. Naň sa najlepšie hodia chuťovo neutrálne oleje, ako je repkový či slnečnicový. Okrem toho potrebujeme stonky byliniek, čerstvých alebo sušených. Bylinky neumývame.
Dáme ich do fľaše a zalejeme olejom tak, aby boli celé prikryté. Dobre uzatvoríme a dáme na tmavé miesto. Keď začneme olej používať, bylinky vyberieme, aby konce, ktoré už nie sú v oleji, nezačali plesnivieť
3. Expresná koreninová zmes
Foto: Shutterstock
Darčekom, ktorý je hotový za pár minút, sú rôzne koreniace zmesi, ktoré môžu byť prispôsobené chuti obdarovaného. Použijeme napríklad 3 PL soli, 2 ČL mletého čierneho korenia, 2 ČL rasce, 2 ČL cesnakového prášku, 2 ČL kajenského korenia a 2 ČL sladkej papriky. Všetko spolu zmiešame a dáme do uzatvárateľného pohára.
4. Domáca nutela pre maškrtných
Foto: Shutterstock
Potrebujeme na ňu 400 g lieskových orieškov, 4 PL kokosového oleja, 1 vanilkový cukor, 4 PL kakaa, 6 PL agávového sirupu a štipku soli.
Oriešky opražíme v rúre a vyšúchame v utierke, aby sme ich zbavili šupiek. Necháme ich vychladnúť. V mixéri ich rozmixujeme na čo najjemnejšie. Kokosový olej zohrejeme a pridáme doň vanilkový cukor. Potom pridáme k orieškom spolu s ostatnými prísadami a ešte 30 sekúnd mixujeme na najvyššej rýchlosti. Ak sa vám zdá nutela málo krémová, môžete pridať trošku mlieka a ešte rozmixovať. Dáme do uzatvárateľného pohára.
Diskusia k článku