Trendy:
Nestrúhajte zelenine mrkvičku. Odmení vás

Bohuš Lenický - Pravda, 18. septembra 2009     2 minúty čítania

Sú ľudia, ktorí zo zeleniny majú najradšej rezeň. V živote neochutnali mrkvu a o kalerábe si myslia, že je to vec, ktorá sa niekomu tlačí do hlavy.


Milovníci dobrého jedla však vedia, že zelenina je fajn. Najmä tá čerstvá, voňavá a chrumkavá, ktorá len nedávno opustila záhon. Nemusíte byť práve Jamie Oliver, aby ste si z nej vykúzlili maškrty, ktoré zaspievajú na tanieri. A práve teraz, keď sa leto odporučilo a jeseň preberá vládu nad prírodou, prichádza čas zeleninovej žatvy. Pozri recepty na zeleninové dobroty Ešte si môžete dopriať slnkom vyhriate rajčiny, ku ktorým stačí pridať voňavú bazalku, trochu mozarelly, pokvapkať to panenským olivovým olejom a basilicovým octom alebo pokvapkať citrónom a máte fajnovosť ako lusk. Už staré mamy vedeli, že ak váhate, čo navariť, stačí si odskočiť do záhrady a stopercentne niečo do hrnca nájdete.

Ak nemáte vlastné záhony, určite si na svoje prídete aj na trhu, ba aj v hypermarkete. Ceny sú teraz priaznivé a tovar čerstvý. Vyvárať môžete od výdatných polievok až po koláče, veď tento čas nie je len zeleninový, ale aj ovocný. Dary záhrady nemusíte a ani nemôžete skonzumovať naraz. Čosi možno uskladniť na zimu v pivnici, čosi však treba naložiť.

Prichádza totiž čas čalamád, kvasenia kapusty, nakladania papriky, cibuľky, leča a mnohých ďalších dobrôt. Roh hojnosti núka stovky možností. Ešte stále zeleninou pohŕdate? Prekonajte sa a zistíte, že vás odmení. Chuťou a vitamínmi, ktoré sa hodia ako výzbroj na blížiace sa chladné dni. Zbiehajú sa vám slinky na dobroty zo zeleninky? Tak do toho a vareniu zdar!



Diskusia k článku







 



TOPlist