Foto: Shutterstock
V avokádovej kôstke sa nachádzajú okrem bohatej škály vitamínov a minerálov, najmä draslíka, aj zdravé tuky. Tukové molekuly s názvom avocatín B môžu podľa odborníkov dokonca eliminovať zdroj buniek leukémie.
Táto časť exotického ovocia, ktorá väčšinou končí v koši, obsahuje tiež antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom, podporujú imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.
Nezanedbateľný je aj obsah vlákniny, na ktorú je avokádová kôstka skutočne bohatá.
Ako kôstku pripraviť na konzumáciu
Kôstky môžete rozpoliť a priamo vhodiť do mixéra, v ktorom pripravujete smoothie. Majú však horkastú chuť, preto ich kombinujte s banánom alebo medom.Kôstky môžete tiež vysušiť v rúre pri nízkej teplote. Najskôr ich ošúpte, potom nakrájajte na menšie kúsky. Je v poriadku, keď sa avokádová kôstka zafarbí na oranžovo. Po usušení ich pomeľte v mixéri.
Foto: Shutterstock
Zmes môžete používať do smoothies, cereálií, jogurtov, pri pečení chleba, ale aj pridať do krémových polievok alebo šalátov.
Kôstka z avokáda
je bohatá na vitamíny a minerály a antioxidanty
je zdrojom vlákniny pre dobré trávenie
posilňuje imunitný systém
je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
Ozdoba príbytku
Avokádovú kôstku môžete takisto zasadiť a pomerne rýchlo vypestovať krásny izbový kvet. Potrebujete k tomu štyri špáradlá, pohár vody a okenný parapet. Do kôstky zapichnite špáradlá tak, aby sa vďaka nim zachytila na okraji pohára a jej spodný, širší koniec ponorte do vody.Foto: Shutterstock
Už o niekoľko dní vám na slnečnom mieste začnú rašiť korene a stonka. Keď bude mať stonka približne 15 cm, trochu ju zrežte a nechajte opäť dorásť do rovnakej dĺžky. Potom prichádza čas zasadiť avokádo do kvetináča.
Pre rýchlu inšpiráciu, ako využiť kôstku avokáda, si pozrite aj video:
Zdroj: Youtube, Creative Explained
Diskusia k článku