Nebojte sa párovania:
K ostrejšiemu jedlu skúste výrazne horké pivo

P.R. Servis, 23. mája 2022     3 minúty čítania

INZERCIA - Tohtoročná grilovacia sezóna odštartovala. A grilovanie bez piva si ani nevieme predstaviť. Do popredia tak vstupuje „horká“ otázka. Aké pivo si k tomu otvoriť, aby to všetko spoločne chuťovo ladilo?



Zdroj: Radegast

Pokiaľ sa rozjazd vašej grilovacej sezóny povezie na pikantnej vlne, je ideálne zbaliť si k ostatným surovinám na grilovanie aj horké pivo.

Tak ako sú soľ, čili alebo čierne korenie základnými surovinami v každej kuchyni, tak je chmeľ práve tým „základným korením“ v každom pivovare. Dáva pivu správnu horkosť a nezameniteľnú arómu.

„Výrazne horké pivo sa perfektne hodí k ostrým jedlám ako sú pikantné hovädzie steaky alebo klobásy, mäso naložené v pikantnej marináde alebo korené omáčky k mäsu. Horké pivo tiež výborne sadne aj s viac okorenenou zeleninou,“ hovorí Vojtěch Homolka, odborník Plzenského Prazdroja na párovanie piva s jedlom.

Podľa čoho si vybrať horké pivo v obchode? Pomôže „tajomná“ skratka IBU. Tá označuje jednotku, ktorá meria horkosť v pive.



Zdroj: Radegast

Chmeľ je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Pre varenie piva sa využíva chmeľ otáčavý. V každej chmeľovej hlávke sa nachádza viac než 200 prirodzene sa vyskytujúcich cenných látok.

Jednotkou v horkosti medzi obvykle dostupnými pivami v slovenských obchodoch je v súčasnosti výčapný špeciál Radegast Ratar. Má 50 jednotiek IBU. To je v priemere o 21 viac než majú bežné pivá na trhu.

Či už preferujete poriadnu porciu šťavnatého koreneného mäsa alebo dávate prednosť vegetariánskym jedlám, chuť pikantných pokrmov vám obohatí práve mimoriadne horké pivo. Tak vyskúšajte a posuňte grilovanie na výnimočný a osviežujúci zážitok.



Zdroj: Radegast

5 krokov ako správne naliať pivo do pohára:
1. Opatrne otvorte fľašu piva, dajte pozor, aby ste ňou veľmi netrepali.
2. Začnite s čistým, vychladeným pohárom, vypláchnutým pred nalievaním studenou vodou.
3. Držte fľašu pod uhlom 45 ° a pohár takmer vodorovne, potom lejte pivo po stene do stredu zvažujúceho pohára.
4. Keď je fľaša z polovice prázdna, narovnajte pohár a zvyšok piva nalejte priamo do stredu.
5. Postupne zvyšujte vzdialenosť medzi fľašou a pohárom.











 



TOPlist