Napísali ste nám:
Vaše skúsenosti s pečením domáceho chlebíka

Redakcia Varecha.sk, 2. novembra 2021     8 minút čítania

Zaujímali nás vaše začiatky, skúsenosti a úspechy i neúspechy s pečením domáceho chleba a pečiva. Trom z vás, ktorí sa do našej súťaže Napíšte a vyhrajte zapojili, posielame peknú knihu, a všetkým ostatným ponúkame zaujímavé čítanie.


Foto: Shutterstock.com

Čo sa v tom ceste vlastne deje?

Vyše roka si pečiem chlieb a pečivo sama. Nahovorila ma krstná a ja doteraz neviem, prečo som s tým vlastne súhlasila. Pečenie ma nikdy nenadchýnalo, obyčajné vrecko múky by ste väčšinou u mňa hľadali márne. Teraz? Múky od výmyslu sveta. Chleby tekvicové, mrkvové, pivové, celozrnné, pečivo obyčajné, ochutené, bagety. Stále som zo seba v šoku (a so mnou celá rodina) a vlastne doteraz neviem, čo ma na tom tak baví :) Logicky mi zo začiatku všetko nešlo, ale statočne som si väčšinu nepodarkov aj zjedla. Ale vedomie, že som dokázala stvoriť niečo, čo som si prvých 33 rokov myslela, že sa dá kúpiť len v obchode, ma poháňalo ďalej. A možno to bude znieť trochu ako klišé, ale najviac ma posunula moja zvedavosť a pocit, že chcem porozumieť, čo sa to v tom ceste vlastne deje a prečo :)
Silvia, Bratislava

Spomienka na pekára v dedine

Chlieb piekla už moja mama a ja som ho zamiesený a vykysnutý nosila v ošatke pekárovi, ktorý bol v dedine. Pekár chlebík upiekol, nalepil menovku a každý si svoj chlieb potom odniesol domov. Bol taký lákavý a voňavý, že ešte po ceste som si z neho odtrhla pätku. Mám 79 rokov, ostali už iba spomienky, ale občas si aj doma v rúre chlieb upečiem. Nepotrebujem žiadny recept, zamiesim podľa seba a podarí sa. Skúšala som aj kváskový, ale nevydržala som pri ňom.
Oľga, Topoľčany

Kvások som dostala do daru

Nikdy som nebola pekárka, ktorá by vypekala koláč, možno dva-trikrát do roka. Ale pred 5-6 rokmi som do daru dostala kvások a odvtedy pravidelne pečiem chlieb. Prečítala som si rôzne informácie a recepty, ale najčastejšie idem cestou rôzneho mixu múk, viac-menej odhadom. Zatiaľ to bolo vždy jedlé. Skúšala som už aj rožky a nejaké sladké pečivo, tam už ale postupujem podľa receptu.
Maria, Bratislava

Treba dobre vymiesiť

Pečiem si kváskový chlebík, lebo nijaký iný mi nevydržal dlhšie, všetky plesniveli. A pečiem si chlebíky napríklad s chia semienkami, tekvicovou múkou. A čo mi dalo zabrať? No super vymiesiť a aby sa nerozlial :)
Miroslava, Ružomberok

Prácu s cestom milujem

Prvé pokusy o pečenia chleba boli pred cca 25 rokmi, keď boli deti malé. Bol jedlý, ale nebolo to ono. Samozrejme, že nám chutil, veď som ho piekla doma. No keď ho porovnám s tým, čo pečiem dnes je to 1000 a 1. Dnes pečiem úplne všetko pečivo, chlieb zo všakovakých kombinácií múk, veľkostí, ochutené, neochutené. Rožky taktiež či biele, celozrnné, špaldové, grahamové, anglické, kaiserky, žemle, bagle, tyčinky, praclíky, pizzu, vianočky, mazance, koláče od výmyslu sveta. Prácu s cestom jednoducho milujem, stále by som niečo piekla. Doma mám zásobu múky, už som mala aj 70 kíl :) A čo mi dalo najviac zabrať v začiatkoch? Najviac ma asi potrápila nekvalitná rúra. Ale dnes už mám dve, moja drahá polovička sa o to postarala. A vraj mi kúpi ďalšiu, len mám povedať, no nemiluje to :)
Katarína, Černík

Chlebík treba pred pečením narezať

S pečením chleba som začala som pred 3 rokmi, najprv s ražným kváskom, potom som prešla na pšeničný. Zo začiatku som mala problém s odhadom kysnutia chlebíka. Stávalo sa, že prekysol a potom pri pečení už nenaskočil. Zistila som, že je lepšie nenechať ho nakysnúť do maxima, ale cca do 3/4 a zvyšok krásne naskočí v rúre pri pečení. Tiež sa oplatí chlebík narezať, lepšie sa dvíha.
Iveta, Lakšárska Nová Ves

Bez trpezlivosti to nepôjde

Pečenie domáceho pečiva a chleba u mňa spočiatku bola len nutnosť kvôli intoleranciám, ale čoraz viac ma to začalo baviť a najviac ma teší, keď sa to kupované môjmu domácemu nemôže vyrovnať. Najväčšia výzva bol určite kvások, pri tom by som hádam odporučila len trpezlivosť a nájsť si spôsob, ktorý každému osobne vyhovuje. Samozrejme, domáce pečenie chce prax a aj tomu najlepšiemu pekárovi sa sem tam niečo nepodarí, netreba sa tým nechať odradiť, práve naopak, zamyslieť sa, čo to spôsobilo a nabudúce to upraviť.
Jana, Považská Bystrica

Z núdze ctnosť

Pečivo som začala robiť, keď som zistila, že na pôvodne plánovaný recept som doma nemala dostatok surovín. Istou obmenou v príprave vznikli krásne nadýchané žemle. Na pečenie chleba som si však ešte zatiaľ netrúfla.
Annamária, Hodkovce

Pozor na droždie

Domáci chlieb a pečivo si pečiem už dlho. Nechcelo sa mi ísť do obchodu len pre chlieb alebo pečivo a čítala som na internete, ako iné pekárky pečú chleba, ako sa im podaril. Boli tam aj recepty a podľa nich som začínala. Výsledky boli spočiatku striedavé, ale kúpila som si pekáreň a tam sa mi pomaly začínalo dariť. Našla som si svoj vlastný recept a teraz už pečiem aj pečivo, je to iná chuť a mám stále čerstvý chleba. Používam tri-štyri druhy múky a bez ražnej múky už chleba nepečiem. Ako začiatočníčka som sa pevne držala receptu, ale dôležité je dobré vymiesenie cesta a správne dávať droždie. Práškové nesmie prísť do priameho kontaktu s vodou - to som na začiatku robila chybu, lebo som to nevedela. Ale veľa vecí som získala z internetových debát, na veľa vecí treba použiť zdravý sedliacky rozum, tak ako pri ostatných veciach.
Zdenka, Nitrianske Rudno

Začala som s Varechou

S pečením chleba a pečiva som začala vďaka Vareche, tu som prišla nato, že to nemusí byť až také zložité. Niekedy to však aj tak nedopadlo najlepšie a upiekla som chleby, ktoré nikto nechcel jesť. Tak som si povedala, že skúsim viackrát iba jeden jednoduchý recept, aby som tomu prišla na koreň... a veru aj tak bolo. Mám svoje obľúbené recepty, ktoré sa vždy podaria.
Mária, Dubnica nad Váhom

Na druhý pokus

Kvások ma zaujal už asi pred 7 rokmi, založila som si svoj. Ale nejak sa mi nedarilo, tak som to nechala tak. Pred 2 rokmi mi kolegyňa darovala lievito madre, s ním je radosť piecť. Koláče, pagáče, knedle, chlieb, pečivo. Všetko super.
Júlia, Skýcov

V našej súťaži sme sa pýtali aj na to, ako chlieb a pečivo nakupujete v obchodoch, podľa čoho si ich vyberáte a na čo pri nákupe dávate pozor. Čítanie na túto tému pre vás pripravujeme.



Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej súťaže zapojili. Z účastníkov sme vyžrebovali troch, ktorí získavajú knihu Domáci chlieb:
Katarína H., Černík, Martin C., Sliepkovce a Miroslava D., Ružomberok. Gratulujeme!




ANKETA: A ako ste na tom vy? Pečiete si vlastný domáci chlebík?

78,9%



21,1%





Diskusia k článku





 



TOPlist