Na čo dať pozor:
Priveľa hummusu? Zamrazte si ho. 5 rád, aby aj potom chutil ako čerstvý

Jarmila Horváthová, 2. septembra 2024     3 minúty čítania

Obľúbený cícerový dip v chladničke vydrží len pár dní, preto ak ste ho urobili primnoho, môžete ho uchovať v mrazničke. Poradíme vám, ako na to, aby ste neskôr jeho chuťou neboli sklamaní.



Foto: Shutterstock

Hummus, dip z cícera pochádzajúci z Blízkeho východu, si získal veľkú obľubu aj u nás. Ak ho pripravujete doma, viete, že urobiť ho málo alebo tak akurát, sa vlastne nedá. Držať ho potom dlho v chladničke nie je to pravé orechové, jeho životnosť však môžete predĺžiť a to uskladnením v mrazničke. Aby však aj po rozmrazení chutil tak ako čerstvý, treba dodržiavať niekoľko zásad.

1. Zmrazujte ho čerstvý

Tá prvá znie, zmrazujte hummus čo najčerstvejší. Ideálne hneď po príprave, keď zistíte, že ste ho urobili viac než dokážete v krátkom čase skonzumovať.

Určite ho nezmrazujte po týždňovom pobyte v chladničke, a ani potom, čo ste ho použili ako dip a namáčali si doň zeleninové tyčinky, pečivo, tortillové čipsy či slané krekry. Je to kvôli možnej kontaminácii baktériami.

2. Dajte ho do malých nádobiek

Hummus nemá rád kombináciu mrazu a kyslíka – preto ním naplňte malé poháriky až po vrchnák, aby bol prístup vzduchu čo najmenší. Použite nádobky takej veľkosti, aby ste množstvo hummusu skonzumovali za 2-3 dni.



Foto: Shutterstock

3. Pokvapkajte ho olejom

Hummus v nádobkách sa pred zamrazením odporúča na povrchu pokvapkať olivovým olejom. Ten zabráni vysušeniu, zamedzí prípadnému kontaktu so vzduchom a dodá dipu krémovú chuť aj po rozmrazení. S olejom to však neprežeňte, aby po rozmrazení z hummusu nekvapkal tuk a nechutil mastne.

4. Napíšte si dátum zmrazenia

Sú potraviny, ktoré môžete mať bez zmeny kvality zmrazené aj rok, ale hummus medzi ne nepatrí. Odporúča sa zjesť ho do dvoch mesiacov. Preto je dôsledné označenie naplnených nádobiek namieste.

5. Rozmrazujte ho pomaly

Rovnako dôležité ako vedieť správne hummus zmraziť, je aj dodržať vhodný postup pri rozmrazovaní. Hummus potrebuje čas, nádobku preložte z mrazničky do chladničky a konzumujte až na ďalší deň.

Určite ho nerozmrazujte rýchlo – v mikrovlnke, prípadne v teplej vode, odrazilo by sa to na jeho konzistencii. Pred konzumáciou hummus premiešajte. Vďaka tomu bude opäť pekne krémový.



ANKETA: Robievate si doma hummus?

72,7%



27,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist