Fedor Malík:
Morská ryba v hlave

Fedor Malík, 10. mája 2022     3 minúty čítania

Akosi ťažšie sa mi píše o rybách a rybích špecialitách. Ryby mi jednoducho v minulosti nevoňali.



Pravdepodobne sa to viaže ešte na moje skúsenosti z čias študentského stravovania. Na obedy som v tom čase chodil do menzy Charitas na bratislavskej Heydukovej ulici. Z času na čas sa mi na tanieri ocitli rybie pokrmy, nad ktorými sa mi dvíhal žalúdok. Napríklad rybie hašé. Bolo mi z neho tak nedobre, že som v ten deň neurobil ani zápočet z fyziky...

Našťastie sú tie dni a pocity už dávno za nami. Chuťové rehabilitácie som potom zažíval v domácej kuchyni. Nebolo toho veľa, avšak rybie prsty s novými zemiačikmi či grilovaný pstruh u Karpatského vlka na Zochovej chate, to bolo už iné kafé. Dospel som, otvorili sa mi cesty do cudziny a moje antirybacie zmysly sa uvoľnili...

Azda so mnou budete súhlasiť. Rybacina najlepšie chutí pri mori. Najlepšie Stredozemnom. Mediteránska kuchyňa je toho príkladom. Začínam rybacou polievkou s morskými plodmi (slávky, krevety, venušky), cesnakom, cibuľou, lúpanými rajčinami a bielym vínom. Pojedám k nej cesnakové hrianky a v pohári mám naliatu dalmatínsku malváziu. Trochu si vydýchnem a už mám na stole pečenú pražmu na bylinkách. Nezabudnite na tymian, estragón, bazalku a nasekaný kôpor. Čašníka, pardon someliera, požiadajte o čistú čašu a vhodnejšie víno.

Aj u nás by sa také našlo. Čo by ste povedali na müller, neuburg alebo peseckú leánku? Pochlipkávajte skvelé moky, debatujte do noci a nezahľaďte sa príliš hlboko do sivých očí svojej spolustolovníčky. A možno na vás opäť príde hlad. Objednajte si ešte čosi. Čosi exkluzívne, na čo tak skoro nezabudnete.

To však už treba „odísť“ od Jadranu a presunúť sa do sladkého Francúzska. Skúsili ste už niekedy pečené hrebenatky s ikrami (bez lastúry) a s omáčkou zo šampanského vína? Bez šľahačkovej smotany, citrónovej šťavy a štipky šafranu to však „nepôjde“... Bolo to jedinečné, bolo to skvelé. Na dámu pri stole ste urobili obrovský dojem. Možno až taký, že aj po druhýkrát pôjde s vami na večeru. A opäť, veď sezóna sa začína a covid sa už vytráca, kdesi k vode, k jazeru, k moru, k oceánu. Tam nás to suchozemcov akosi najviac priťahuje. Možno aj kvôli tým morským potvorám, rybám aj rybičkám. Pozor však, aj tie zahraničné po troch dňoch páchnu...



Diskusia k článku

chorvatka
Ja sa ani nedivim, ze vam ta rybacina na Slovensku nechutila, ved aky sme mali vyber? Tatko sem tam pripravil pstruhov na rasci a masle, co nachytal v potoku, co bolo iné ako chovné pstruhy tu vo Francii. No a vianocny mastny kapor, stale len vysmazany, to sa prejedlo aj mne. Tu vo Francii je velky vyber ryb na trhu, ale zial uz viac z chovu (mucka !) nez z mora. Dosial vsak dostat sardinky zo Stredomoria, makrely a iné drobné lacné ryby ! Som rada, ze i na Slovensko sa niektoré morské ryby a ovocie mora dostalo. Konecne !






 



TOPlist