Foto: Pravda - Robert Hüttner
Ujde sa každému, bude ich takmer štyridsať! Moravania ich plnia maslovou a kakaovou plnkou. My to urobíme inak. Originálne a po modransky. Rozhliadol som sa po záhrade a bolo to vymyslené. Je koniec júla, fi govník a trnavská moruša sú obsypané plodmi. Figy sú veľké ako detské pästičky. Olúpal som ich, nakrájal na malé kocky a premiestnil na panvicu. Pridal som za hrsť šťavnatých moruší, pokvapkal lipovým medom a zmes som za pár minút zahustil. Keď vychladla, plnil som ňou rakvičky. Nuž a navrch išla čerstvá šľahačka a tá najkrajšia, najšťavnatejšia moruša.
Vnuci sa išli zadrhnúť a dospelí boli striedmi. Akoby nie. Otvoril som im fľašu ružového ľadového. Od koho, to nevyzradím. Nebolo však z juhu, ale z malokarpatských kopčekov.
Ja ich velmi neoblubujem pre ichvysoky obsah cukru a chlesterolu (zltky). Rakvicky pana Malika su zdravsie, a zrejme I chutnejsie (pre mna).