Fedor Malík:
Modranské rakvičky

Fedor Malík, 4. augusta 2015     2 minúty čítania

Nebojte sa, nepôjdeme na kar. „Po rozum“ pôjdeme do kuchyne Aničky Horáčkovej do Sudoměříc.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Je to zdatná cukrárka. Jej rakvičky sú jedinečné. A my si ich ešte trochu vylepšíme. Napred si ich upečieme. Potrebujeme štyri žĺtky, jedno vajce, 300 gramov práškového cukru, tri lyžice polohrubej múky, lyžičku citrónovej kôry a štipku kypriaceho prášku do pečiva. Cesto vymiesime a rakvičkové formičky (máte ich?) vymažeme maslom. Cestom ich vytrieme do tretiny výšky truhličky. V rúre ich pečieme dobrú polhodinu pri teplote 90–100°C. Potom ich vyklopíme a necháme vychladnúť.

Ujde sa každému, bude ich takmer štyridsať! Moravania ich plnia maslovou a kakaovou plnkou. My to urobíme inak. Originálne a po modransky. Rozhliadol som sa po záhrade a bolo to vymyslené. Je koniec júla, fi govník a trnavská moruša sú obsypané plodmi. Figy sú veľké ako detské pästičky. Olúpal som ich, nakrájal na malé kocky a premiestnil na panvicu. Pridal som za hrsť šťavnatých moruší, pokvapkal lipovým medom a zmes som za pár minút zahustil. Keď vychladla, plnil som ňou rakvičky. Nuž a navrch išla čerstvá šľahačka a tá najkrajšia, najšťavnatejšia moruša.

Vnuci sa išli zadrhnúť a dospelí boli striedmi. Akoby nie. Otvoril som im fľašu ružového ľadového. Od koho, to nevyzradím. Nebolo však z juhu, ale z malokarpatských kopčekov.



Diskusia k článku

venusa
Tak u vás rastie fi govník :-) Delikatesa, aj džem je fajn, no čerstvá je delikatesa č. 1, len málo sa v obchodoch objavuje no a v tých rakvičkách, viem si to predstaviť, kto je na sladké. Inak ja ich mám rada aj bez plnky.
jozka2
Rakvicky mam rada ,aj ja.Dobre ste to vymyslel.
kuchticka
Klsicke rakvicky sa plnia iba slahackou. Je to dobrota, tora sa rozpusti v ustach bez zuvania (teda I pre bezzubych).
Ja ich velmi neoblubujem pre ichvysoky obsah cukru a chlesterolu (zltky). Rakvicky pana Malika su zdravsie, a zrejme I chutnejsie (pre mna).
sovka62
@kuchticka , nielen plnka, celý recept ja "inovovaný". S klasickými rakvičkami má spoločný iba ak tvar. Do cesta na rakvičky nepatrí múka, robí sa len zo žĺtkov, vajc,a cukru a trochy citrónovej šťavy. Z takého cesta v rúre vybehnú, vnútri sú duté a plnia sa tak, že sa horná vrstva dutinky rozbije a šľahačkou sa naplní aj tá dutinka. Keďže sú veľmi krehké, ťažšiu plnku ako šľahačku by asi ani neudržali, aj tú je najlepšie pridať krátko pred servírovaním.
kuchticka
Mila @sovka-Evka. Vdaka, ze si ma doplnila pri popise spravnych rakviciek. Take su skutocne tie prave-klasicke. Nepeciem, nejem, ako som uz spomenula dovod.









 



TOPlist