Fedor Malík:
Ľubľanský burek

Fedor Malík, 8. mája 2018     3 minúty čítania

Konečne som si urobil poriadok aj v mojej knižnici.



Svetová próza aj poézia, slovenská klasika, encyklopédie, vinárska a gastronomická literatúra. Tá naposledy menovaná mi zabrala tri dlhé a hlboké police. Každú z tých stoviek kníh dôverne poznám a podľa potreby ju vytiahnem, prelistujem a opäť založím.

V gastroliteratúre mám parádne kusy. Napríklad takú Kuhinju Slovenije. Slovinskú kuchyňu, ktorej znalosti vychádzajú ešte z prvej kuchárskej knihy Valentina Vodnika Kuharske bukve z roku 1799. Ťažký kriedový papier, vyše tristo strán aj farebných obrázkov. Čítate a slinky sa vám zbiehajú. Tajomné jedlá, magnetizujúce obedy i ve- čere. Špeciality pre každé ročné obdobie, pre každú príležitosť. Svadobné hostiny nevynímajúc. Skvelé polievky, pikantné omáčky, mäso od výmyslu sveta, sladkosti, aké nepoznáte. A ku každému tanieru skvelé slovinské víno. Biele i červené. Rebula, picolit, zelen, malvazija, sipon, renski rizling, metliška črnina, cviček, portugalka, merlot, modra frankija, teran...

Slovinské jedlá majú predsa len trochu iné chute. V mnohých z nich sa nezaprú balkánske tradície. Slovinci to priznávajú. Ak ich však označíte za Balkáncov, nie sú veľmi nadšení. Balkánske chute v tamojšej kuchyni sú však výrazné.

Napríklad taký ľubľanský burek. Lepší som nejedol ani v Sarajeve, ani v Skopje. V reštaurácii JB ho pripravuje šéfkuchár Janez Bratovž. Nesie označenie Ljubljana burek. Do lístkového cesta dávkujte syrovú zmes (cottage, tučný syr kajmak, žĺtok z vajca), cesto zrolujte do tenkej rolády a pečte v rúre 15 minút pri 180 °C. Nakrájané burekové kúsky potom klaďte na jogurtovo–uhorkový šalát, ochutený soľou a čiernym korením. Na vrch bureku položte tenký plátok pršutu a ten ozdobte sekanou pažítkou alebo „trhancami" ľadového šalátu.

Bude to skvelé svadobné predjedlo. K dokonalosti gastronomického zážitku vám už bude chýbať len čaša akurátne vychladeného bieleho vína. Najlepšie slovinského. Takej aromatickej Klarnice. Tú asi u nás nezoženiete. Slovinský mok preto nahraďte slovenským. Navrhujem mladý Müller–Thurgau zo Svätého Jura...



Diskusia k článku

zinnajdha
takýto burek či borek chutí najlepšie a ešte k tomu bez trápenia (z robota okolo cesta).






 



TOPlist