Letné inšpirácie:
Pizza, gazpacho, carpaccio, poké aj salsa. Takto ste červený melón ešte určite nejedli!

Jana Klimanová, 21. júla 2024     3 minúty čítania

Aby vás len taký obyčajný melón rýchlo neomrzel, vyčarujte z neho o niečo atraktívnejšie občerstvenie. Na stole môže vyzerať naozaj lákavo...



Foto: Shutterstock

1. Melónové gazpacho

Tradičné španielske gazpacho je studená paradajková polievka, no obdobná osviežujúca záležitosť sa dá urobiť aj z melóna. Rozmixujte melón so šalátovou uhorkou, červenou paprikou, červenou cibuľou, limetkovou šťavou a trochou cesnaku. Pridajte olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Ozdobte bazalkou a podávajte chladené ako osviežujúci predkrm alebo ľahký obed.

2. Melónová poké miska

Pestrofarebná havajská poké miska obsahuje surovú rybu. Ak nie ste jej prívržencom, nahraďte ju nakrájaným červeným melónom. Na uvarenú ryžu dajte okrem neho aj pokrájané avokádo, šalátovú uhorku, mungo klíčky a nakladaný zázvor. Posypte sezamom a pokvapkajte limetkovou šťavou.



Foto: Shutterstock

3. Melónové carpaccio

Carpaccio sa tradične pripravuje z tenko nakrájaného surového mäsa alebo rýb, no melón môže byť jeho skvelou rastlinnou alternatívou. Nakrájajte melón na veľmi tenké plátky, naaranžujte ich na tanier, pokvapkajte kvalitným olivovým olejom a balzamikovým octom. Pridajte trošku morskej soli, čerstvú bazalku a posypte jemne nastrúhaným parmezánom.

4. Grilovaný melón s kozím syrom

Grilovaný melón je jednoduché a elegantné letné jedlo. Potrite plátky melóna olivovým olejom a ugrilujte ich na strednej teplote, kým nezískajú karamelizované pruhy.



Foto: Shutterstock

Naservírujte ich na rukolu, posypte prúžkami červenej cibule, kozím syrom a balzamikovou redukciou. Podávajte ako predkrm alebo ľahký hlavný chod.

5. Melónová salsa

Salsa nemusí byť vždy len z paradajok. Nakrájajte melón na malé kocky a zmiešajte s jemne nasekanou červenou cibuľou, jalapeñom, koriandrovou vňaťou a limetkovou šťavou. Táto melónová salsa je skvelá ako príloha k rybám, grilovanému mäsu alebo ako dip k nachos.

6. Melónový sorbet

Melónový sorbet je osviežujúci dezert ideálny na horúce dni. Rozmixujte melón a zmiešajte s troškou medu a citrónovou šťavou. Zmes nalejte do nádoby a dajte do mrazničky. Každých 30 minút zmes premiešajte, aby ste získali jemnú textúru sorbetu.



Foto: Shutterstock

7. Melónová pizza

Prekvapte svojich hostí sladkou melónovou pizzou - zdravými raňajkami alebo krásnym farebným dezertom. Použite hrubý plátok melóna ako základ, ktorý rozrežte na šesť častí.



Foto: Shutterstock

Ozdobte ich jogurtom, pridajte čerstvé drobné ovocie ako sú čučoriedky, maliny a černice, môžete posypať granolou, kokosovými vločkami alebo orieškami a ozdobte lístkami mäty. Bude to dobrota na pohľadanie.



ANKETA: Je u vás melón v lete vítaným spoločníkom?

95,0%



5,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist