Foto: Pravda
Fedor Malík
Kapusta na tanieri, kapusta v oválkoch... Bude to nádherný gastronomický súlad. A aj bol. Jenskú misu som vyložil kapustou. Tú som predtým prepláchol vo vlažnej vode. Kapusta musí byť kyslá tak akurát. Na ňu som položil pol tucta kuracích stehien. Osolil som ich, okorenil karí i čiernym korením, pridal trochu papriky dva–tri bobkové listy a položil kožkou nadol. V dobre vyhriatej rúre sa stehná dusili a piekli slabú hodinku.
Potom som ich obrátil, potrel maslom a dozlatista dopiekol. Keď Marta s Jankom prišli, rozvoniavala celá kuchyňa. Všetci slintali, len moja manželka sa kuraťa ani nedotkla. Ona totiž „mŕtvych vtákov", s výnimkou husi, odmieta... Nám ostatným náramne chutilo. Možno i preto, že v džbánku na stole bolo naše excelentné Chardonnay z Lorencárov.
Ale ked tak casto do tej Breclavi chodis, uz si si tam niekedy zaspieval: "pri breclavskej pile stoja kone simle..." Skoda ze tu nemozem napisat noty. Videl bysi ako to pekne znie, mozna i pocul.