Fedor Malík:
Kura na kapuste

Fedor Malík, 16. marca 2010     2 minúty čítania

Ten gastronomický nápad vyklíčil vo mne v Břeclavi. Chodím tam za povinnosťami dosť často a dosť často navštevujem i tamojšie supermarkety.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Už som sa vám vyznal niekoľkokrát, že sa rád prehrabávam v policiach obchodov, že rád nakupujem. Občas i sprostosti. Tentoraz to však sprostosť nebola. Kúpil som si dve polkilové balenia zemiakových „oválkov", plnených „bílým zelím". So zľavou to bol nákup „za facku". Bol piatok a cestou domov som v aute začal „variť". Pozri recepty na Dobroty z kurčaťa Odbočil som z diaľnice na Pernek a na Pezinskej Babe už bolo rozhodnuté. V sobotu k nám prídu svatovci a ja ich prekvapím. Oválky budú prílohou a hlavným jedlom bude kurča na kvasenej kapuste.

Kapusta na tanieri, kapusta v oválkoch... Bude to nádherný gastronomický súlad. A aj bol. Jenskú misu som vyložil kapustou. Tú som predtým prepláchol vo vlažnej vode. Kapusta musí byť kyslá tak akurát. Na ňu som položil pol tucta kuracích stehien. Osolil som ich, okorenil karí i čiernym korením, pridal trochu papriky dva–tri bobkové listy a položil kožkou nadol. V dobre vyhriatej rúre sa stehná dusili a piekli slabú hodinku.

Potom som ich obrátil, potrel maslom a dozlatista dopiekol. Keď Marta s Jankom prišli, rozvoniavala celá kuchyňa. Všetci slintali, len moja manželka sa kuraťa ani nedotkla. Ona totiž „mŕtvych vtákov", s výnimkou husi, odmieta... Nám ostatným náramne chutilo. Možno i preto, že v džbánku na stole bolo naše excelentné Chardonnay z Lorencárov.




Diskusia k článku

kuchticka
Zemo, recept na vyskusanie, ale ja verim ze istotne dobre chuti a hned v nedelu vyskusam pre moju navstevu.
Ale ked tak casto do tej Breclavi chodis, uz si si tam niekedy zaspieval: "pri breclavskej pile stoja kone simle..." Skoda ze tu nemozem napisat noty. Videl bysi ako to pekne znie, mozna i pocul.
hannah22
prepáč ale autorom je pán Fedor Malík, ale recept je to excelentný verím že chutilo a bude chutiť aj ostatným... :))
torticka
Ja takto pečiem celé kura, ale do kapusty dám grilovacie korenie. Kapusta dostane takú dobrú chuť. Kapustu dávam aj do kuraťa.
frezia68
Tento recept som sa naučila od Márie Kráľovičovej,ktorá v nejakom interview sa vyznala,že je to jej obľúbený recept.Myslela som si (a hanbím sa,že som ju podcenila)nóóóó, herečka nemá čas variť,tak si vymyslela jednoduchý a rýchly recept.Ale raz som to vyskúšala a odvtedy som p.Kráľovičovú chválila a recept doporučila aj známym.Tiež som ho trochu vylepšila,že jednotlivé kúsky kuraťa potieram marinádou z obidvoch strán,nie len z vrchu.Základom marinády je trocha oleja,medu,kečupu,vegety + niečo pikantné podľa domácich zásob a tá marináda prejde do kapusty a kurčatá netreba soliť.Vôbec sa nedivím,pán profesor,že návšteva slintala,je to výýýýýbornéééé :-))
sjuz
Ja do stehien urobím ešte zárezy, a do nich vložím plátky slaninky...., mňam:)!
dadabarcelona
Tento recept poznám,výýýýýýýbornýýýýý!!! V spanielsku kvasenú kapustu nepoznajú ,lepsie povediac nekonzumujú(nevedia o co prichádzajú) ale NA STASTIE tu máme ukrajinské a ruské supermarkety a tam ju majú,vákuvo balenú,staby zo súdka na trhu vybratú(to trochu zvelicujem,chichi,ale je fakt dobrá) a takéto kyra alebo aj morcacinu robievam 1-2x do mesiaca.Mñam. )))
evanaaa
Pan Malik je excelentny nielen ako odbornik na vina ale aj kuchar,rada som ho citala-jeho fejtoniky v pravde a aj rozne cudzokrajne recepty.Aj kura na kapuste,ale dost davno,ako falosnu kacacinu.
evanaaa
Chcela som povedať,že som to kura raz varila,ale dávno.






 



TOPlist