Na potiahnutie torty i výrobu ružičiek Zuzana použila hotovú kakaovú poťahovaciu hmotu, ktorú odporúča najmä preto, lebo rovnomerne zafarbiť kakaom biely fondán pre laika vôbec nie je jednoduché.

Začíname! Z fondánu vyšúľame valček s priemerom asi 2 cm. Dĺžka valčeka závisí od toho, koľko lupienkov budeme vyrábať.

Valček pokrájame na asi centimeter hrubé kolieska, z každého neskôr bude jeden lupienok. Z krajného odrezku vytvarujeme kónický stred (srdiečko) ružičky.

Nakrájané kolieska fondánu poukladáme na igelitovú podložku (hoci aj rozstrihnutý euroobal :) Zvrchu zakryjeme a dlaňou jednotlivé kolieska sploštíme.

Prstami vytvarujeme kolieska do tvaru lupienkov, ktoré by navrchu mali byť tenšie (tak ako je to pri skutočných ružových lupienkoch).

Pripravený stred ružičky sčasti obalíme prvým lupienkom. Tenký vrch lupienka by mal troška prečnievať ponad stredový kus.

Založíme druhý lupienok a až potom pokračujeme v obalení a takto postupne zakladáme všetky lupienky. Súčasne tvarujeme (ohýbame) tenké vršky lupienkov, aby ružička bola pekne otvorená. Na spodu lupienky pevnejšie stáčame, aby ružička držala pokope.

Takto pokračujeme podľa toho akú veľkú ružičku chceme mať. Ak fondán príliš zmäkne alebo sa šmýka, môžeme si pomôcť troškou škrobu alebo práškového cukru.

Keď máme ružičku hotovú, spodok, kde sa lupienky spájajú zrežeme nožom.

Ružičku podoprieme alobalom a vložíme napríklad do malého pohárika a dáme stuhnúť do chladu.

Hotovo! Takáto krásna môže byť odteraz aj vaša torta.

Diskusia k článku