Fedor Malík:
Králik po francúzsky

Fedor Malík, 18. júna 2024     2 minúty čítania

Divoký králik (O. cuniculus) pochádza zo Stredomoria. O jeho premenu na králika domáceho sa v 14. storočí zaslúžili mnísi. Jeho vyšľachtené plemená majú hmotnosť 1 – 8 kg a ich srsť má veľa odtieňov.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Králici sa chovajú pre mäso aj pre kožušinu. Tá sa v minulosti často premieňala na soboľa, hermelín či činčilu. Králičie mäso nepatrí k delikatesám. Francúzska kuchyňa ho často radí do kategórie „smiešnych jedál“.

Králičie mäso je suché a vôňou mnohým pripomína dusený kel. Ak sa však vhodne pripraví s bylinami, smotanou a horčicou, je akceptovateľne vláčne a chutné. Tak či onak, mäso domáceho králika sa nikdy nevyrovná mäsu králika divokého…

Môj priateľ Rudko sa králikom venuje už dobrých dvadsať rokov. Má farmičku na riečke Gidra a denne sa stará o svoju dvadsiatku králikov. Chová ich pre „pasiu“ a do hrnca idú ročne len tak dva-tri kusy.

Z toho posledne odretého sa ušlo aj mne. Králičinu som pripravil na normandský spôsob. Králika som rozsekal na kúsky a opiekol na masle. Uložil som ich do liatinového hrnca, pridal mladú cibuľu, osolil, okorenil a dolial pol litra jablčného vína.

Štvrť hodinu som mäso dusil a potom som doň pridal slabšie kilo umytej a pokrájanej bielej kvaky. Všetko to bolo na ohni ešte hodinu.

Králika som ochutnal a opäť prisolilo a okorenil. Akože inak. Podával som k nemu jablčný cider…

Nabudúce skúsim urobiť králika na smotane alebo s horčicou. Ten s horčicou chutná vraj lepšie. Iste je to aj tým, že horčica je dijonská a mäso bolo pripravené pomocou dvoch pohárov horiaceho kalvadosu...





Diskusia k článku

chorvatka
Kralik na horcici je vynikajuci ! Kedysi to bolo narodné francuzske jedlo, predstihol ho vsak steak s hranolkami...Ale mam vyborny a jednoduchy recept : kusy kralika sa natru zmesou horcice, oleja a struhanky v rovnakom pomere. Pecie sa podliaty bielym vinom. A nakoniec sa do hotového naleje smotana. Podava sa s cestovinou. Skuste, neobanujete a v takomto kabatiku mäso nie je suché.






 



TOPlist