Fedor Malík:
Kolkas s kuraťom

Fedor Malík, 28. januára 2010     2 minúty čítania

Karim je zrelý tridsiatnik. Statný a pekný chlap, s ktorým som sa zoznámil nedávno v Káhire.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vierovyznaním je kopt a hovorí ešte celkom slušne po slovensky. Vyštudoval strojárstvo v Bratislave a tu sa zoznámil s Milkou. Láska to bola taká veľká, že Milka odišla s ním i do arabského sveta.

Rada varí naše jedlá a zdatná je už i v egyptskej kuchyni. Má šťastie. Manželova stará mama Emíre je uznávaná kuchárka. V predvečer nášho odchodu z Káhiry nás pozvala na jednu z jej špecialít.

Ide o „kolkas s kuraťom“. Kolkas je takmer posvätné koptské jedlo. V deň krstu Ježiša Krista Jánom Krstiteľom si na kolkase pochutnávajú takmer všetci egyptskí kopti. Kolkas je ako päsť veľká ružová hľuza, ktorá surová chutí ako sladký zemiak a biela reďkev. Navyše trochu štípe...

Kolkas nožom ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci medzitým varíme kura. Keď zmäkne, vytiahneme ho z vývaru a dopečieme ho v rúre. V ďalšom kastróle udusíme na masle čerstvé listy egyptskej zeleniny „sel“ a petržlenovú vňať.

Udusenú zelenú hmotu necháme odkvapkať a potom ju v mixéri zhomogenizujeme s niekoľkými strúčikmi cesnaku. Tento sós potom premiestnime do kuracieho vývaru, pridáme citrónovú šťavu a tri – štyri hrste nakrájaných kociek z kolkasu. Dochutíme korením.

Polopolievku, poloomáčku potom papkáme s chrumkavým kuraťom. A keďže sme kresťania – kopti – doprajeme si i jednu, dve čaše polosladkého egyptského červeného vína.

Pil som len z úcty a so sebazaprením. Kolkas s kuraťom bol o tri triedy chutnejší...




Diskusia k článku

jarco
Pán Malík asi mal šťastie na nejakú horšiu značku. Ja som si na suchom egyptskom víne pochutil, a to som dosť náročný konzument. Problém bol len s jeho zháňaním - v centrách ako Hurghada nebol problém, ale v takom Luxore som našiel iba jeden obchod s alkoholom, otvorený 4 hodiny denne, a v kaviarňach sa dal piť iba čaj s mätou :-)
bozulka
Pan Malik,pochopila som dobre,ze KOLKAS su bataty? my ich mame velmi radi,ale ja ich iba peciem s roznou zeleninou na oliv.oleji s bazalkou alebo provensalskym korenim.Vyskusam aj vas recept ,podla popisu moze byt dobry.V arabskej kucharke som to nenasla.
Dakujem.Inac velmi dlho sledujem Vase rozbory vin a casto dam na Vase doporucenie.






 



TOPlist