Foto: Pravda
Fedor Malík
Rada varí naše jedlá a zdatná je už i v egyptskej kuchyni. Má šťastie. Manželova stará mama Emíre je uznávaná kuchárka. V predvečer nášho odchodu z Káhiry nás pozvala na jednu z jej špecialít.
Ide o „kolkas s kuraťom“. Kolkas je takmer posvätné koptské jedlo. V deň krstu Ježiša Krista Jánom Krstiteľom si na kolkase pochutnávajú takmer všetci egyptskí kopti. Kolkas je ako päsť veľká ružová hľuza, ktorá surová chutí ako sladký zemiak a biela reďkev. Navyše trochu štípe...
Kolkas nožom ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci medzitým varíme kura. Keď zmäkne, vytiahneme ho z vývaru a dopečieme ho v rúre. V ďalšom kastróle udusíme na masle čerstvé listy egyptskej zeleniny „sel“ a petržlenovú vňať.
Udusenú zelenú hmotu necháme odkvapkať a potom ju v mixéri zhomogenizujeme s niekoľkými strúčikmi cesnaku. Tento sós potom premiestnime do kuracieho vývaru, pridáme citrónovú šťavu a tri – štyri hrste nakrájaných kociek z kolkasu. Dochutíme korením.
Polopolievku, poloomáčku potom papkáme s chrumkavým kuraťom. A keďže sme kresťania – kopti – doprajeme si i jednu, dve čaše polosladkého egyptského červeného vína.
Pil som len z úcty a so sebazaprením. Kolkas s kuraťom bol o tri triedy chutnejší...
Dakujem.Inac velmi dlho sledujem Vase rozbory vin a casto dam na Vase doporucenie.