Kokosové mlieko – báječná chuť exotiky aj leta

P.R. Servis, 20. júna 2023     9 minút čítania

INZERCIA - Ak ste niekedy premýšľali nad tým, čo je tou „tajnou“ ingredienciou, ktorá ázijským jedlám prepožičiava lahodnú, vláčnu chuť, tak vedzte, že je to kokosové mlieko. Zjemní polievky, omáčky, dezertom dodá exotickú príchuť a ovocným koktailom ten správny nádych leta. Navyše, jedlo po ňom aj krásne vonia.



Foto: Shan´shi

Kokosové mlieko sa vyrába z typicky bielej dužiny zrelých, hnedých kokosových orechov, ktorá sa zmieša s vodou. Obsahuje draslík, horčík a fosfor, takže podporuje činnosť srdca, fungovanie svalov, nervov aj imunity. V receptoch je výbornou náhradou mlieka aj pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu.

Kokosové mlieko je tradičnou prísadou v kuchyni juhovýchodnej Ázie a východnej Afriky. U nás sa s ním najčastejšie stretnete v originálnych thajských receptoch. Milovníci experimentov, ktorí už dávno objavili jeho lahodnú chuť, ho však pokojne miešajú napríklad aj do tradičných slovenských palaciniek a stáva sa tiež bežnou prísadou zdravých ovocných smoothies.

ABY VÁS NESKLAMALO, SLEDUJTE OBSAH KOKOSOVEJ DRENE

Aby bolo hneď na začiatku jasné, kokosové mlieko je nepriehľadná biela tekutina. Ak je priesvitné, akoby zašednuté, niečo nebude v poriadku. Zrejme má nízky obsah kokosovej drene a vysoký obsah vody. Keď ho použijete pri varení, takýto produkt vás sklame mdlou chuťou. Preto pozor, ak si radi pochutíte na skutočne dobrom jedle, vyberajte si do svojich receptov len kvalitné prísady. A kvalitné kokosové mlieko spoznáte podľa vysokého percenta kokosovej drene v ňom. Čím je vyššie, tým lepšie. Takýto produkt je mastnejší a voňavý. Odborníci radia nekupovať výrobky, ktoré majú menej ako 70 % kokosovej drene.

Kokosové mlieko značky Shan’shi obsahuje až 78 % drene, teda samotného vnútra kokosu, preto každému jedlu dodá tú správnu chuť aj vôňu. Na bohatej chuti tohto kokosového mlieka sa podieľa aj vyšší obsah tuku. To môže viesť k jeho čiastočnému tuhnutiu, keď kvapalná časť klesne naspodok. Stuhnutá časť kokosového mlieka sa však dá perfektne využiť namiesto oleja alebo masla napríklad pri príprave jedál vo woku.

Ak práve chudnete do plaviek a bojíte sa tukov - hoci aj tých zdravých, ktoré prospievajú vášmu srdcu a cievnemu systému - ani tak sa nemusíte vyhýbať jedlám s kokosovým mliekom. Stačí si zvoliť jeho light verziu s nízkym obsahom tuku aj kalórií. Oceníte ho v jedlách z ryže a karí, ale aj v ľahkých dezertoch či ovocných letných nápojoch.

POLIEVKA S VÔŇOU KOKOSU

Ak sa kokosové mlieko vo vašej kuchyni objavilo po prvý raz, skúste s ním pripraviť napríklad lahodnú polievku. Chutné a pritom rýchle recepty nájdete na stránke varimshanshi.sk. Jedným z nich je aj recept na obľúbenú kuraciu polievku „Tom-Kha Gai“. Nenechajte sa pomýliť slovom „kuracia“, v skutočnosti je dosť iná než to, čo si v slovenskej kuchyni predstavíme pod názvom kuracia polievka. K tejto okrem bežných ingrediencií, ako sú kuracie prsia a hydinový vývar, budete potrebovať aj hríby, limetkovú šťavu, cherry paradajky, zázvor, bazalku, citrónovú trávu. No a potom ešte typické ázijské prísady, ktoré na slovenskom trhu nájdete v prémiovej kvalite pod značkou Shan’shi – kokosové mlieko, korenistú pastu z čili papričiek Sambal Oelek a fazuľové klíčky. Okrem lahodnej chuti a vône je príjemným prekvapením aj čas varenia – za 15 minút máte polievku uvarenú.



RÝCHLE JEDLO PRE NÁVŠTEVU S NÁDYCHOM LUXUSU ALEBO LOSOS A KOKOS, PREČO NIE?

Odviažte sa a vyskúšajte, kde všade vám kokosové mlieko zachutí. Rozhodne sa nemusíte báť ani jeho spojenia s rybami či plodmi mora. Losos s kokosovo-citrónovou ryžou a zeleninovou oblohou očarí každú návštevu. Nemusíte sa pritom v kuchyni zvŕtať pridlho, aj s prípravou ho máte za polhodinu na tanieri.

Zeleninu, napríklad brokolicu a cukrový hrášok, stačí zaliať horúcou vodou a blanšírovať, lososa len dochutiť soľou, citrónovou šťavou a opiecť na oleji z každej strany 2 minúty. To, čo robí toto jedlo lahodným, je však ryža pripravená s kokosovým mliekom. Basmati ryžu dáte uvariť do vody, do ktorej pridáte nožom rozdrvenú citrónovú trávu. Do ryže pridáte aj odšťavený citrón, šťavu z ktorého použijete na lososa. No a potom nalejete kokosové mlieko, zamiešate a varíte na najnižšom stupni. Pochúťka s nádychom luxusu je hotová! Ak na zeleninu navyše pridáte ustricovú omáčku, celé jedlo je ešte lahodnejšie.



AK MÁTE WOK, KOKOSOVÉ MLIEKO VÁM NEMÔŽE CHÝBAŤ

Ak milujete jedlá z woku, kokosové mlieko je bežnou súčasťou mnohých z týchto receptov. Najmä thajská a indonézska kuchyňa s ním dokážu divy. Vyskúšajte napríklad indonézsku verziu gulášu – hovädzí wok s kokosom. Príprava je jednoduchá: hovädzie mäso nakrájané na tenké plátky dáte na rozpálený olej, aby sa zatiahlo, potom ochutíte sušenou citrónovou trávou, mletou červenou paprikou, pridáte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a trošku zázvoru. Dobre premiešate. Pridáte Sambal Oelek a za pár minút zalejete kokosovým mliekom a dochutíte sójovou omáčkou. Nakoniec ešte strúhaný kokos, povaríte a omáčku zredukujete. Môžete podávať s ryžou alebo rezancami posypané koriandrom. Šéfkuchár Miso zo stránky varimshanshi.sk fajnšmekrom odporúča skúsiť ako prílohu ryžové guľôčky, ktoré pripravíte tak, že uvarenú ryžu zmiešate s kurkumou, kukuričnými škrobom a štipkou soli, mokrými rukami vytvarujete guľôčky a vypražíte ich na horúcom oleji. Miso ručí za to, že je to shanshiózne.



VARENÉ AJ SUROVÉ, NAHRADÍ MLIEKO, SMOTANU AJ SYR

Kokosové mlieko môžete v kuchyni používať varené aj surové. Naozaj sa nemusíte báť zohriať ho a variť. V podstate sa pri varení využíva rovnako ako smotana alebo mlieko. Ak ste zvyknutí zjemňovať chuť jedál pridaním kravského mlieka, smotany alebo dokonca syra, túto službu vám spraví aj kokosové mlieko a navyše jedlám dodá špecifickú chuť. Pokojne si ho môžete pridať do omelety, ale dokonca aj do kávy. Môžete z neho pripraviť domácu kokosovú šľahačku, kokosovú zmrzlinu alebo puding.

Výborná je kombinácia kokosového mlieka s ovocím. Stačí exotické ovocie, napríklad banány, mango alebo papáju, nakrájať a zmiešať s jogurtom a kokosovým mliekom. Pridať štipku mletého kardamónu, škorice a zázvoru a pochúťka je hotová. Pri podávaní môžete vrch ešte posypať strúhaným kokosom. A počas horúcich letných dní tento rýchly dezert môžete dať na chvíľu aj do mrazničky. Potom nielenže dokonale uspokojí vašu chuť na sladké, ale navyše aj osvieži.

Alebo si pripravte mangové smoothie z manga, banánu, pomarančovej šťavy a kokosového mlieka. Prípadne môžete mango vymeniť aj za čerstvé bobuľové ovocie nazbierané na záhrade.

Jednoducho, ak zatúžite po lahodnej chuti a vôni, na kokosové mlieko sa môžete vždy spoľahnúť – či už si ho naservírujete v niektorom z jedál na tanieri alebo z nápojov v pohári.








 



TOPlist