Fedor Malík:
Klobásy z daniela

Fedor Malík, 8. októbra 2009     2 minúty čítania

Dvadsaťmetrová rozhľadňa na modranskej Veľkej Homoli urobila radosť tisíckam turistov. Sklamala len Modranov a rozčarovala poľovníkov. Modranov preto, že Modru z nej nevidieť. Výhľadu zacláňa totiž Malá Homola. Vidíte, malá niekedy zatieni veľkú...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Menšia časť Modranov sú poľovníci a pytliaci. Tí sú rozhorčení dvojnásobne. Tam, kde sú turisti, tam niet ani zveri. Môj priateľ Rudko, hospodár modranského poľovníckeho združenia, je nešťastný. Divinu nemal na tanieri už od Vianoc. Jeho Marienka ho kŕmi hydinou a rybami. Rudko chorľavie... Pozri recepty na maškrty z diviny Modranská zver zutekala na Záhorie. Lesy na Záhorí sa stali rajom poľovníkov. Srny, jelene, daniele... najmä tie posledné sa tak premnožili, že sa už ani ľudí neboja. V skalických horách a na kopaniciach je ich na tisíce. Ponuka danielieho mäsa na trhu je bohatá. Mäso z daniela je šťavnaté a chutné.

Môj priateľ Alojz Masaryk, slávny to skalický vinár, tvrdí, že taký steak nedokážu urobiť ani v Buenos Aires. Klobásy z daniela si na Záhorie chodia kupovať i Maďari. Neveril som, pokiaľ som neokoštoval. Takú dobrú klobásu som v živote nemal na jazyku. Vyzradím vám recept.

Potrebujete dve kilá danielieho mäsa, dve kilá bravčového stehna, kilo bravčového bôčika, päť strúčikov cesnaku, 10 dkg soli, 140 g sladkej a 40 g štipľavej papriky, trochu čierneho korenia a drvenej rasce. Mäso pomeľte, zmes premiešajte a nechajte stáť jeden deň. V črevách klobásy nechajte obschnúť a úďte ich studeným dymom z bukového a čerešňového dreva...




Diskusia k článku

cokomilka
Rozhľadňa je veľké kymácajúce sa monštrum, na ktoré vyliezť značí premôcť pud sebazáchovy. Tá drevená Eifelovka dlho nevydrží a zrúti sa, chvalabohu, v prospech lesnej zveri.






 



TOPlist