Foto: Shutterstock
Najlepšie sa mrazia surové vajíčka. Do mrazničky však nepatria celé v škrupinke. Tekutý bielok vo vnútri vajíčka pri zmrazovaní zväčšuje svoj objem, následkom čoho by škrupina praskla.
Vajcia preto rozklepnite do vhodnej nádoby na mrazenie, jemne ich vidličkou premiešajte, ale nešľahajte, aby sa do nich nedostalo priveľa vzduchu.
Do celých vajec je dobré primiešať trochu soli alebo cukru, aby žĺtky počas mrazenia nezmenili štruktúru na akési želé.
Foto: Shutterstock
Zamraziť môžete bielky a žĺtky aj osobitne. Často sa stáva, že na pečenie do receptu potrebujeme len bielky alebo len žĺtky, takže to vtedy iste oceníte. Ak budete mraziť len bielky, nič k nim pridávať netreba. K samotným žĺtkom pridajte trocha soli alebo cukru, rozmiešajte a až potom ich zamrazte.
Vajíčka, žĺtky či bielky možno zamraziť vo vhodných nádobkách určených na mrazenie ale aj v mraziacich vreckách, ktoré treba dobre uzavrieť.
Foto: Shutterstock
Nezabudnite ich označiť
Trvanlivosť mrazených vajíčok v mrazničke je približne 8 mesiacov, preto si dózy či vrecká dobre označte dátumom aj údajom, čo sa v nich nachádza, aby ste sa vedeli rýchlo zorientovať. Pred použitím treba nechať vajíčka pomaly rozmraziť v chladničke.Na čo sa hodia a na čo nie
Vajíčka z mrazničky sú vhodné do omelety, praženice, do cesta na halušky aj na sladké či slané pečenie, ale určite sa už nehodia na využitie za surova. Mrazenie ovplyvní ich chuť aj konzistenciu, takže napríklad na prípravu vaječného likéru či krému do tiramisu ich radšej nepoužívajte.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku